Źródło: Pixabay: sandid
Domowe, zdrowe bułeczki z daktylami
Aromat, który wypełnia kuchnię, gdy te podpłomyki pieką się na złoty kolor, jest równie niebiański jak ich smak!
Składniki
- 11⁄2 filiżanki Mąka uniwersalna
- 1⁄2 filiżanka mąka razowa
- 1⁄4 filiżanka cukier kryształ
- 1 łyżka stołowa Proszek do pieczenia
- 1⁄4 łyżeczka sól
- 1⁄2 filiżanka Niesolone masło, schłodzone i pokrojone w kostkę
- 3⁄4 filiżanka Posiekane daktyle
- 1⁄2 filiżanka Pełnotłuste mleko
- 1 Lekko ubite jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F). Z mojego doświadczenia wynika, że odpowiednie nagrzanie piekarnika jest kluczowym czynnikiem w uzyskaniu idealnej, złotobrązowej skórki.
W dużej misce wymieszaj mąkę uniwersalną, mąkę pełnoziarnistą, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ta sucha mieszanka jest niezbędna do wypieku podpłomyków, a jej dokładne wymieszanie zapewnia odpowiednią konsystencję.
Dodaj do masy schłodzone, pokrojone w kostkę masło. W moich licznych próbach odkryłam, że używanie opuszków palców do mieszania masła z mąką, aż do uzyskania konsystencji grubych okruchów, skutkuje bardziej puszystym scone.
Następnie dodaj posiekane daktyle. Upewnij się, że są one równomiernie rozłożone, aby uzyskać jednolitą słodycz w każdym kęsie.
Połącz mleko i lekko ubite jajko, a następnie dodaj je do mąki. Delikatnie wymieszaj, aż do połączenia, nie mogę wystarczająco podkreślić, jak ważne jest, aby nie przesadzić z mieszaniem. Pozwoli to uzyskać lekki i delikatny miękisz.
Opróżnij ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i delikatnie ugniataj, aż wszystko się połączy. Pamiętaj, im mniej manipulacji, tym lepiej.
Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 cm i pokrój na okrągłe kawałki za pomocą foremki do ciastek lub szklanej obręczy. Za każdym razem stwierdzam, że użycie okrągłej foremki daje najlepsze rezultaty.
Umieść bułeczki na blasze do pieczenia, pozostawiając około 2 cm odstępu między każdą bułeczką.
Piec przez 12 do 15 minut lub do momentu, gdy bułeczki nabiorą złocistobrązowego koloru.