Źródło: Jobrestful from Getty Images
Domowe rogaliki maślane
Przepis na domowe rogaliki maślane, które można upiec samodzielnie.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 11⁄2 łyżeczka Sole
- 55 g Cukier
- 21⁄4 łyżeczka Suszone drożdże
- 240 ml Mleko
- 280 g Masło
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj mleko i wyrób ciasto.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
Wciśnij masło między dwa kawałki papieru, aby uformować kwadrat i pozostaw w lodówce do schłodzenia. Ważne jest, aby masło było zimne, ale miękkie, aby można je było łatwo rozwałkować na ciasto.
Po godzinie rozwałkować ciasto, włożyć do niego zimne masło i rozwałkować na prostokąt.
Włóż ciasto z powrotem do lodówki, aby masło w cieście nie zdążyło się stopić. Jest to klucz do uzyskania idealnych warstw.
Po 30 minutach w lodówce ponownie rozwałkuj ciasto, złóż je na ćwiartki i ponownie odstaw do lodówki.
Powtórz ten proces jeszcze dwa razy.
Na koniec pokrój ciasto na trójkąty, zwiń je w rogaliki i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.