REKLAMA

Źródło: Jobrestful from Getty Images

Domowe rogaliki maślane

Przepis na domowe rogaliki maślane, które można upiec samodzielnie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 112 łyżeczka Sole Dodano do
  • 55 g Cukier Dodano do
  • 214 łyżeczka Suszone drożdże Dodano do
  • 240 ml Mleko Dodano do
  • 280 g Masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

200 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj mleko i wyrób ciasto.

2. Krok

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

3. Krok

Wciśnij masło między dwa kawałki papieru, aby uformować kwadrat i pozostaw w lodówce do schłodzenia. Ważne jest, aby masło było zimne, ale miękkie, aby można je było łatwo rozwałkować na ciasto.

4. Krok

Po godzinie rozwałkować ciasto, włożyć do niego zimne masło i rozwałkować na prostokąt.

5. Krok

Włóż ciasto z powrotem do lodówki, aby masło w cieście nie zdążyło się stopić. Jest to klucz do uzyskania idealnych warstw.

6. Krok

Po 30 minutach w lodówce ponownie rozwałkuj ciasto, złóż je na ćwiartki i ponownie odstaw do lodówki.

7. Krok

Powtórz ten proces jeszcze dwa razy.

8. Krok

Na koniec pokrój ciasto na trójkąty, zwiń je w rogaliki i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

9. Krok

Piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy