Źródło: traveling for Getty Images
Domowe przyprawy do świątecznych wypieków
Nadszedł ten czas w roku, kiedy zapach świeżo upieczonych produktów wypełnia cały dom. W szczególności zapach świeżo upieczonego stollen jest niepowtarzalny i nierozerwalnie związany z Bożym Narodzeniem. Kluczowym aspektem tego pysznego zapachu i smaku są odpowiednie przyprawy. Z biegiem lat nauczyłem się, że idealną przyprawę do stollen można w rzeczywistości dość łatwo zrobić samemu. Oto mój wypróbowany i przetestowany przepis.
Składniki
- 2 łyżka stołowa Cynamon
- 1 łyżka stołowa Kardamon
- 1 łyżka stołowa gałka muszkatołowa
- 1 łyżka stołowa Aniseed
- 1 łyżka stołowa Goździki
- 1⁄2 łyżka stołowa Kolendra
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby wymieszać przyprawę Stollen, upewnij się, że wszystkie przyprawy są suche. Smak jest bardziej intensywny, jeśli przyprawy zostaną zmielone samodzielnie. W szczególności goździki i kardamon rozwijają swój pełny smak tylko wtedy, gdy są świeżo zmielone.
Teraz wymieszaj wszystkie składniki w średniej wielkości misce. Niektórzy wolą mocniejsze przyprawy do Stollen, inni łagodniejsze. Wspaniałą rzeczą w robieniu własnego ciasta jest to, że można zmieniać intensywność przypraw, aby dopasować je do własnego gustu. Osobiście uwielbiam, gdy na przykład dominuje smak cynamonu.
Po wymieszaniu ważne jest, aby umieścić przyprawę Stollen w szczelnym pojemniku. Jest to jedyny sposób na zachowanie smaku.
Teraz masz własną mieszankę przypraw do stollen, której możesz użyć do upieczenia świątecznego stollen!
Ten prosty, ale skuteczny przepis nada stollen wyjątkowy, głęboki smak, który każdy pokocha. Mam nadzieję, że spodoba ci się tak bardzo jak mi i życzę wszystkim wesołych i pełnych smaku Świąt Bożego Narodzenia!