REKLAMA

Domowe pierniczki

Doskonały przepis na pierniczki

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 500 g Ekstra specjalna mąka gładka Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda bikarbona Dodano do
  • 1 przyprawy do piernika Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 15 dkg Tekst Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier/miód Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Z wszystkich proszkowych składników i palmarinu w misce zrobimy ciasto na kształt okruchów, a potem dodamy miód i jajka.

2. Krok

Ręcznie przygotujemy ciasto na bochenek. Może być nieco klejące, ponieważ zawiera miód. Delikatnie posypujemy gładką mąką, przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

3. Krok

Po odpoczynku rozwałkowujemy na posypanej mąką desce do grubości 4-5 mm i wycinamy foremkami.

4. Krok

Wskazówka- aby foremki na ciasto do cięcia nie przyklejały się, zanurz każdą w mące przed użyciem.

5. Krok

Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170C około 10-12 min. Uważaj, abyś ich nie przypiekł, bo będą chrupiące, a nie miękkie. Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Będą pięknie błyszczące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy