REKLAMA

Domowe pierniczki

Doskonały przepis na pierniczki

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 500 g Ekstra specjalna mąka gładka Dodano do
  • 250 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka Soda bikarbona Dodano do
  • 1 przyprawy do piernika Dodano do
  • 1 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 15 dkg Tekst Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukier/miód Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Z wszystkich proszkowych składników i palmarinu w misce zrobimy ciasto na kształt okruchów, a potem dodamy miód i jajka.

2. Krok

Ręcznie przygotujemy ciasto na bochenek. Może być nieco klejące, ponieważ zawiera miód. Delikatnie posypujemy gładką mąką, przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

3. Krok

Po odpoczynku rozwałkowujemy na posypanej mąką desce do grubości 4-5 mm i wycinamy foremkami.

4. Krok

Wskazówka- aby foremki na ciasto do cięcia nie przyklejały się, zanurz każdą w mące przed użyciem.

5. Krok

Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170C około 10-12 min. Uważaj, abyś ich nie przypiekł, bo będą chrupiące, a nie miękkie. Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Będą pięknie błyszczące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy