Domowe pierniczki
Doskonały przepis na pierniczki
Składniki
- 500 g Ekstra specjalna mąka gładka
- 250 g cukier puder
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1 przyprawy do piernika
- 1 łyżka stołowa kakao
- 15 dkg Tekst
- 3 łyżka stołowa cukier/miód
- 3 jajko
Najnowsze ulotki
Procedura
Z wszystkich proszkowych składników i palmarinu w misce zrobimy ciasto na kształt okruchów, a potem dodamy miód i jajka.
Ręcznie przygotujemy ciasto na bochenek. Może być nieco klejące, ponieważ zawiera miód. Delikatnie posypujemy gładką mąką, przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Po odpoczynku rozwałkowujemy na posypanej mąką desce do grubości 4-5 mm i wycinamy foremkami.
Wskazówka- aby foremki na ciasto do cięcia nie przyklejały się, zanurz każdą w mące przed użyciem.
Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170C około 10-12 min. Uważaj, abyś ich nie przypiekł, bo będą chrupiące, a nie miękkie. Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie smarujemy rozbełtanym jajkiem. Będą pięknie błyszczące.