Źródło: Pixabay: rodeopix
Domowe masło
Ten przepis nauczy cię, jak zrobić domowe masło z prostych składników i bez potrzeby skomplikowanego sprzętu. Domowe masło jest smaczniejsze i zdrowsze niż kupne. Co więcej, sam proces jego produkcji jest bardzo satysfakcjonujący!
Składniki
- 500 ml Smetana
Najnowsze ulotki
Procedura
Włóż śmietanę do czystego słoika i mocno ją zakryj.
Pozostaw szklankę w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin, aby śmietana zsiadła.
Po tym, jak śmietana zsiądzie, włóż ją do lodówki na 12 godzin.
Po 12 godzinach w lodówce weź szklankę i zacznij ją mocno potrząsać. Ten proces powinien trwać około 15-20 minut.
Będziesz wiedział, kiedy masło jest gotowe, gdy w szklance zaczną pojawiać się kawałki stałego masła.
Gotowe masło włóż do sita i zostaw do odsączenia. Odkładamy płyn (maślankę), który można wykorzystać w innych przepisach.
Włóż masło do zimnej wody i wymieszaj, aby usunąć pozostałe resztki podmaśla. Powtórz tę operację, dopóki woda nie będzie czysta.
Weź masło, włóż je do pojemnika i mocno je dociskaj. Masło jest teraz gotowe do użycia!