REKLAMA

Źródło: Pixabay: rodeopix

Domowe masło

Ten przepis nauczy cię, jak zrobić domowe masło z prostych składników i bez potrzeby skomplikowanego sprzętu. Domowe masło jest smaczniejsze i zdrowsze niż kupne. Co więcej, sam proces jego produkcji jest bardzo satysfakcjonujący!

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 ml Smetana Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Włóż śmietanę do czystego słoika i mocno ją zakryj.

2. Krok

Pozostaw szklankę w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin, aby śmietana zsiadła.

3. Krok

Po tym, jak śmietana zsiądzie, włóż ją do lodówki na 12 godzin.

4. Krok

Po 12 godzinach w lodówce weź szklankę i zacznij ją mocno potrząsać. Ten proces powinien trwać około 15-20 minut.

5. Krok

Będziesz wiedział, kiedy masło jest gotowe, gdy w szklance zaczną pojawiać się kawałki stałego masła.

6. Krok

Gotowe masło włóż do sita i zostaw do odsączenia. Odkładamy płyn (maślankę), który można wykorzystać w innych przepisach.

7. Krok

Włóż masło do zimnej wody i wymieszaj, aby usunąć pozostałe resztki podmaśla. Powtórz tę operację, dopóki woda nie będzie czysta.

8. Krok

Weź masło, włóż je do pojemnika i mocno je dociskaj. Masło jest teraz gotowe do użycia!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy