Domowe Marshmallows
Marshmallows to amerykańska wersja tradycyjnej pianki. Są niezwykle puszyste, lekko klejące i niezwykle smaczne. Idealnie nadają się do smażenia nad ogniskiem, stanowią doskonałe uzupełnienie do gorącej czekolady lub jako dodatek do deserów. Przygotuj domowe marshmallow!
Składniki
- 3 łyżeczki żelatyny wproszku
- 1 szkło zimnej wody
- 1⁄4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder dla posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
W małej misce rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody i zostaw na boku.
W dużym garnku połącz pozostałą wodę, cukier, syrop kukurydziany i sól. Gotuj na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Po tym czasie dolej do garnka żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Następnie zdejmij garnek z ognia.
Przelej mieszankę do miski i dodaj ekstrakt waniliowy. Ubij mikserem na wysokich obrotach przez około 10 minut, aż masa stanie się gęsta i biała.
Przełóż masę do naczynia wyłożonego folią spożywczą, posypaną cukrem pudrem. Wyrównaj powierzchnię i posyp cukrem pudrem. Pozostaw do ustalenia na co najmniej 1 godzinę.
Gdy masa się ustali, wyjmij marshmallowy z formy i pokrój na równe kawałki. Każdy kawałek obtocz w dodatkowym cukrze pudrze i gotowe!