Źródło: Freepik
Domowe lody z mango
Te lody z mango to kuszący domowy przysmak, który z pewnością wprowadzi tropikalny akcent do Twoich urządzeń, nawet w umiarkowanym klimacie!
Składniki
- 3 filiżanki świeże dojrzałe mango (pokrojone w kostkę)
- 1 filiżanka cukier kryształ
- 3 łyżki stołowe sok z cytryny
- 2 filiżanki Ciężka śmietana
Najnowsze ulotki
Procedura
Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe mango. Dojrzałość mango ma bezpośredni wpływ na słodycz i bogactwo lodów. Obierz i pokrój około trzech filiżanek mango w drobną kostkę.
Zmiksuj pokrojone w kostkę mango, cukier i sok z cytryny w blenderze na gładką masę. Z mojego doświadczenia wynika, że ważne jest, aby zrównoważyć słodycz mango odrobiną soku z cytryny. Przełamuje on słodycz i nadaje lodom ekscytujący posmak.
Po zmiksowaniu dodaj śmietankę, aż wszystko dobrze się połączy. Podczas gdy wielu może ulec pokusie zastąpienia ciężkiej śmietany lżejszymi śmietankami, aby uzyskać zdrowszą wersję, odkryłem, że ciężka śmietana nadaje lodom kremową, pobłażliwą konsystencję, którą trudno pokonać.
Wlej mieszaninę do maszyny do lodów i ubij zgodnie z instrukcjami producenta, zwykle około 20-30 minut.
Przełóż lody do hermetycznego pojemnika i zamrażaj przez co najmniej 3 godziny lub do uzyskania twardej konsystencji. Zalecam użycie płytkiego, płaskiego pojemnika do zamrażania. Pomaga to zamrozić mieszankę bardziej równomiernie i ułatwia późniejsze nabieranie.
Przed podaniem odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękły. Przełóż do miseczek lub rożków i ciesz się domowymi lodami z mango!