REKLAMA

Źródło: Freepik

Domowe lody z mango

Te lody z mango to kuszący domowy przysmak, który z pewnością wprowadzi tropikalny akcent do Twoich urządzeń, nawet w umiarkowanym klimacie!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 filiżanki świeże dojrzałe mango (pokrojone w kostkę) Dodano do
  • 1 filiżanka cukier kryształ Dodano do
  • 3 łyżki stołowe sok z cytryny Dodano do
  • 2 filiżanki Ciężka śmietana Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe mango. Dojrzałość mango ma bezpośredni wpływ na słodycz i bogactwo lodów. Obierz i pokrój około trzech filiżanek mango w drobną kostkę.

2. Krok

Zmiksuj pokrojone w kostkę mango, cukier i sok z cytryny w blenderze na gładką masę. Z mojego doświadczenia wynika, że ważne jest, aby zrównoważyć słodycz mango odrobiną soku z cytryny. Przełamuje on słodycz i nadaje lodom ekscytujący posmak.

3. Krok

Po zmiksowaniu dodaj śmietankę, aż wszystko dobrze się połączy. Podczas gdy wielu może ulec pokusie zastąpienia ciężkiej śmietany lżejszymi śmietankami, aby uzyskać zdrowszą wersję, odkryłem, że ciężka śmietana nadaje lodom kremową, pobłażliwą konsystencję, którą trudno pokonać.

4. Krok

Wlej mieszaninę do maszyny do lodów i ubij zgodnie z instrukcjami producenta, zwykle około 20-30 minut.

5. Krok

Przełóż lody do hermetycznego pojemnika i zamrażaj przez co najmniej 3 godziny lub do uzyskania twardej konsystencji. Zalecam użycie płytkiego, płaskiego pojemnika do zamrażania. Pomaga to zamrozić mieszankę bardziej równomiernie i ułatwia późniejsze nabieranie.

6. Krok

Przed podaniem odstaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby zmiękły. Przełóż do miseczek lub rożków i ciesz się domowymi lodami z mango!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy