REKLAMA

Źródło: ha11ok Pixabay

Domowe herbatniki nadziewane dżemem

Ten przepis jest wynikiem wielu lat miłości do biszkoptów w mojej rodzinie. Połączenie maślanego ciasta i słodkiego dżemu jest po prostu nie do odparcia. Piekąc te ciasteczka niezliczoną ilość razy na różne okazje, mogę zapewnić, że zawsze są hitem i szybko znikają z talerza.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 200 g zmiękczone masło Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • Ekstrakt waniliowy do smaku Dodano do
  • 350 g Mąka Dodano do
  • 12 Łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do
  • 200 g Dżem do wyboru Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Aby upiec ciasteczka z dżemem, rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra/dół). Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Dzięki temu ciastka nie przykleją się do blachy i będzie można je łatwo wyjąć po upieczeniu.

2. Krok

Ubij miękkie masło z cukrem pudrem w dużej misce na puszystą masę. Najlepszym sposobem jest użycie miksera ręcznego. Z mojego doświadczenia wynika, że ciasto będzie szczególnie puszyste, jeśli nie będziesz się spieszyć i będziesz miksować masło z cukrem przez co najmniej pięć minut.

3. Krok

Następnie dodaj jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie, aż wszystko dobrze się połączy.

4. Krok

W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej i wyrabiaj wszystko na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, wystarczy dodać nieco więcej mąki.

5. Krok

Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 20 minut. Ten krok ułatwia późniejszą obróbkę ciasta.

6. Krok

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wyciąć ciastka za pomocą okrągłej foremki do ciastek i ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia.

7. Krok

Wytnij środek z połowy herbatników za pomocą mniejszego wykrawacza. Pozwoli to później uzyskać klasyczny wygląd herbatników z nadzieniem dżemowym.

8. Krok

Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż będą lekko złotobrązowe.

9. Krok

Pozostaw herbatniki z dżemem do całkowitego ostygnięcia. Następnie posmarować ciastka bez dziurki dżemem i położyć na wierzchu ciastko z dziurką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy