:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/8ccdcdbb2719b70d393c24e62732ae.jpeg)
Domowe ciasto wielkanocne
Wspaniałe ciasto na Wielkanoc.
Składniki
Corpus
- 11⁄2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Sole
- 3 jajko
- 1 szkło Ananas z sokiem
- 2 łyżeczki wanilia
Nadzienie kokosowe
- 1 szkło Miękkie masło
- 1 krem do smarowania
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 2 łyżeczki Ekstrakt kokosowy
Nadzienie ananasowe
- 1⁄2 budyń waniliowy
Szwajcarski krem maślany
- 9 Duże białka jaj
- 3 łyżeczki esencja waniliowa
Lukier czekoladowy
- 100 g Ciemna czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania korpusu. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wlewamy mleko, rozgniecionego ananasa i sok, szczyptę soli, śmietanę, olej i wanilię.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/004d089d4827ded3c1d8438026d34e.jpeg)
Źródło: Youtube
Wymieszaj ciasto i przelej do silikonowej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i przekroić na trzy części.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/effe473e5dde54eb841c118222402d.jpeg)
Źródło: Youtube
Przygotować nadzienie kokosowe. Wymieszać masło, śmietanę kremówkę z cukrem, wanilią i ekstraktem kokosowym. Przygotować nadzienie ananasowe. W misce ubić rozgniecionego ananasa z mlekiem i budyniem waniliowym.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/8ca5490d1d4f4ff7db9b49f099ffd7.jpeg)
Źródło: Youtube
Na cieście rozsmarować krem kokosowy, a na środku ułożyć nadzienie ananasowe. Kontynuować, aż wszystkie skorupki zostaną wydobyte. Całą powierzchnię tortu wygładzić kremem kokosowym. Przygotuj krem maślany, barwiąc go barwnikiem spożywczym.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/5b9b46931106903ad44a63b57bf5c7.jpeg)
Źródło: Youtube
Przygotuj krem maślany ubijając białka z cukrem. Umieść mieszaninę w kąpieli wodnej i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyjąć z kąpieli wodnej, a gdy ostygnie dodać po trochu masło i ubijać. Dodajemy esencję waniliową.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/b7c2bd42227f9245c3aaea6c6db0f7.png)
Źródło: Youtube
Na spód użyj niebieskiego barwnika spożywczego w kremie, następnie czerwonego, a na koniec żółtego. Oszronić brzegi tortu polewą czekoladową, którą zrobimy ubijając czekoladę w gorącej śmietance. Resztę tortu udekoruj kolorowymi czekoladowymi jajkami.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/uQht3SNCElWRcAD1NLD5/121009ebcaa39720b827d36be663d4.jpeg)
Źródło: Youtube