Domowe ciasto wielkanocne
Wspaniałe ciasto na Wielkanoc.
Składniki
Corpus
- 11⁄2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Sole
- 3 jajko
- 1 szkło Ananas z sokiem
- 2 łyżeczki wanilia
Nadzienie kokosowe
- 1 szkło Miękkie masło
- 1 krem do smarowania
- 1 łyżeczka esencja waniliowa
- 2 łyżeczki Ekstrakt kokosowy
Nadzienie ananasowe
- 1⁄2 budyń waniliowy
Szwajcarski krem maślany
- 9 Duże białka jaj
- 3 łyżeczki esencja waniliowa
Lukier czekoladowy
- 100 g Ciemna czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od przygotowania korpusu. W misce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wlewamy mleko, rozgniecionego ananasa i sok, szczyptę soli, śmietanę, olej i wanilię.
Źródło: Youtube
Wymieszaj ciasto i przelej do silikonowej formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i przekroić na trzy części.
Źródło: Youtube
Przygotować nadzienie kokosowe. Wymieszać masło, śmietanę kremówkę z cukrem, wanilią i ekstraktem kokosowym. Przygotować nadzienie ananasowe. W misce ubić rozgniecionego ananasa z mlekiem i budyniem waniliowym.
Źródło: Youtube
Na cieście rozsmarować krem kokosowy, a na środku ułożyć nadzienie ananasowe. Kontynuować, aż wszystkie skorupki zostaną wydobyte. Całą powierzchnię tortu wygładzić kremem kokosowym. Przygotuj krem maślany, barwiąc go barwnikiem spożywczym.
Źródło: Youtube
Przygotuj krem maślany ubijając białka z cukrem. Umieść mieszaninę w kąpieli wodnej i ubijaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wyjąć z kąpieli wodnej, a gdy ostygnie dodać po trochu masło i ubijać. Dodajemy esencję waniliową.
Źródło: Youtube
Na spód użyj niebieskiego barwnika spożywczego w kremie, następnie czerwonego, a na koniec żółtego. Oszronić brzegi tortu polewą czekoladową, którą zrobimy ubijając czekoladę w gorącej śmietance. Resztę tortu udekoruj kolorowymi czekoladowymi jajkami.
Źródło: Youtube