REKLAMA
Źródło: Canva
Domowe ciasto wielkanocne
Pyszne domowe ciasto wielkanocne z bakaliami, kakao i czekoladowym lukrem.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
Surowce
- 180 g mąka półgruboziarnista
- 2 łyżki gruba mąka
- 1 ks cukier waniliowy
- 150 g cukier puder
- 140 g masło
- 50 g czekolada
- 5 ks jajko
- 50 g orzechy włoskie
- 50 ml mleko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta soli
Lukrowanie
- 100 g gotowanie czekolady
- 60 g Tłuszcz zastygły
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Białka oddzielić od żółtek.
2. Krok
Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
3. Krok
Wymieszać startą czekoladę, mleko i pokrojone w kostkę masło.
4. Krok
Po chwili stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i ubitą na sztywno pianę z białek.
5. Krok
Uformuj gładkie ciasto, które przelej do wysmarowanej i oprószonej mąką formy do pieczenia.
6. Krok
Ciasto wielkanocne piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
7. Krok
Po ostygnięciu zalać czekoladą, którą rozpuściłaś w kąpieli wodnej wraz z zastygłym tłuszczem.