REKLAMA

Domowe chipsy z piekarnika

Domowe chipsy z piekarnika to idealna alternatywa dla zakupnych przekąsek, których ilość soli i tłuszczu często przeraża. Są chrupiące, aromatyczne, a ich domowej roboty wersja jest zdrowsza, jest łatwa do przygotowania i można je sezonować według własnego upodobania.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 ziemniaki Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • przyprawy do smaku (papryka, czosnek w proszku zioła prowansalskie itp.) Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Możemy je pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża lub specjalnej tarki do warzyw. Starajmy się, aby plasterki były jak najcienkie.

2. Krok

Plasterki ziemniaków przelewamy do miski, dodajemy oliwę, sól i wybrane przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby każdy plaster ziemniaka został pokryty przyprawami.

3. Krok

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy plasterki ziemniaków. Starajmy się, aby ziemniaki nie nachodziły na siebie.

4. Krok

Pieczenie chipsów w piekarniku: ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i grzałkę nałożną oraz dolną. Pieczemy chipsy ok. 20-30 minut, ale po 15 minutach warto je przemieścić i odwrócić na drugą stronę.

5. Krok

Po upieczeniu, wyjmujemy blachę i odstawiamy chipsy do wystygnięcia – wtedy stają się jeszcze bardziej chrupiące.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy