Domowe chipsy z piekarnika
Domowe chipsy z piekarnika to idealna alternatywa dla zakupnych przekąsek, których ilość soli i tłuszczu często przeraża. Są chrupiące, aromatyczne, a ich domowej roboty wersja jest zdrowsza, jest łatwa do przygotowania i można je sezonować według własnego upodobania.
Składniki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- przyprawy do smaku (papryka, czosnek w proszku zioła prowansalskie itp.)
Najnowsze ulotki
Procedura
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Możemy je pokroić na cienkie plasterki za pomocą noża lub specjalnej tarki do warzyw. Starajmy się, aby plasterki były jak najcienkie.
Plasterki ziemniaków przelewamy do miski, dodajemy oliwę, sól i wybrane przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby każdy plaster ziemniaka został pokryty przyprawami.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy plasterki ziemniaków. Starajmy się, aby ziemniaki nie nachodziły na siebie.
Pieczenie chipsów w piekarniku: ustawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza i grzałkę nałożną oraz dolną. Pieczemy chipsy ok. 20-30 minut, ale po 15 minutach warto je przemieścić i odwrócić na drugą stronę.
Po upieczeniu, wyjmujemy blachę i odstawiamy chipsy do wystygnięcia – wtedy stają się jeszcze bardziej chrupiące.