REKLAMA
Źródło: Fudio from Getty Images
Domowe bagietki
Przepis na domowe bagietki w tradycyjnym francuskim stylu. Te bagietki są pięknie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Są idealne na śniadanie lub lunch.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 10 g Sól
- 20 g cukier
- 7 g Suche drożdże
- 350 ml woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę gładką, sól, cukier i suchą drożdże.
2. Krok
Powoli dodaj wodę i wymieszaj.
3. Krok
Często wymieszaj na desce i pozostaw przykryte na 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Krok
Po wyrośnięciu ciasta podziel je i rozwałkuj z niego bagietki, które przeniesiemy na natłuszczoną blaszkę.
5. Krok
Pozostaw bagietki na kolejne 30 minut, a następnie włożyć je do piekarnika nagrzanego do 220°C.
6. Krok
Pieczemy bagietki przez 25 minut.