REKLAMA
Źródło: Canva
Domowa szynka wielkanocna
Ugotuj własną, domową szynkę wielkanocną, bez której nie może się obejść żadna wielkanocna wizyta.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 1 udziec wieprzowy
- 5 l woda
- 10 g Azotan potasu sanitra
- 1 Łyżka cukier kryształ
- 5 ząbek czosnku
- 3 liść laurowy
- Adriatyk
- cały czarny pieprz
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Mięso posolić i odstawić w chłodne miejsce na 7 dni. Mięso należy codziennie obracać.
2. Krok
Przygotować solankę. Do rondla wlać wodę, czosnek, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, sól i sanitrę.
3. Krok
Do ostudzonej solanki włożyć całkowicie zanurzone mięso. Mięso moczyć przez 7 do 9 dni, obracając je codziennie.
4. Krok
Po namoczeniu mięso włożyć do siatki na szynkę i wędzić - 3 dni.
5. Krok
PORADA: Szynkę peklowaną można zamrozić.
6. Krok
Gotowanie szynki Noc przed gotowaniem namocz szynkę, a następnie gotuj przez około 1 godzinę.