REKLAMA

Domowa Burrata

Burrata to wytworny włoski ser, który jest mixem mozzarelli i śmietany. Na zewnątrz mamy delikatną i giętką skórę serową, a w środku kremowy środek. Serwuj go ze świeżymi pomidorami, bazylią i dobrą oliwą z oliwek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 litry bawółki Dodano do
  • 14 tabletki podpuszczki Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki kwasku cytrynowego Dodano do
  • 12 litry śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużym garnku ogrzewaj bawółkę do temperatury 37°C.

2. Krok

Dodaj do niej podpuszczkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody oraz kwasek cytrynowy i delikatnie wymieszaj.

3. Krok

Odstaw garnek z mlekiem na bok i poczekaj około godziny, aż zgęstnieje.

4. Krok

Gdy zgęstnieje delikatnie pokrój ser na kawałki.

5. Krok

W garnku z ciepłą wodą rozpuść sól i delikatnie włożyć stwardniałe kawałki sera.

6. Krok

Przy pomocy łyżki wyciągaj łyżką ser, formując małe kule. W środku każdej uformowanej kulki wypełnij śmietaną.

7. Krok

Zamknij kulkę i włóż ją do zimnej wody. Odstaw na około 2 godziny do lodówki przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy