REKLAMA

Domowa Burrata

Burrata to wytworny włoski ser, który jest mixem mozzarelli i śmietany. Na zewnątrz mamy delikatną i giętką skórę serową, a w środku kremowy środek. Serwuj go ze świeżymi pomidorami, bazylią i dobrą oliwą z oliwek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 litry bawółki Dodano do
  • 14 tabletki podpuszczki Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki kwasku cytrynowego Dodano do
  • 12 litry śmietany Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

W dużym garnku ogrzewaj bawółkę do temperatury 37°C.

2. Krok

Dodaj do niej podpuszczkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody oraz kwasek cytrynowy i delikatnie wymieszaj.

3. Krok

Odstaw garnek z mlekiem na bok i poczekaj około godziny, aż zgęstnieje.

4. Krok

Gdy zgęstnieje delikatnie pokrój ser na kawałki.

5. Krok

W garnku z ciepłą wodą rozpuść sól i delikatnie włożyć stwardniałe kawałki sera.

6. Krok

Przy pomocy łyżki wyciągaj łyżką ser, formując małe kule. W środku każdej uformowanej kulki wypełnij śmietaną.

7. Krok

Zamknij kulkę i włóż ją do zimnej wody. Odstaw na około 2 godziny do lodówki przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy