Domowa Burrata
Burrata to wytworny włoski ser, który jest mixem mozzarelli i śmietany. Na zewnątrz mamy delikatną i giętką skórę serową, a w środku kremowy środek. Serwuj go ze świeżymi pomidorami, bazylią i dobrą oliwą z oliwek.
Składniki
- 2 litry bawółki
- 1⁄4 tabletki podpuszczki
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1⁄2 litry śmietany
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku ogrzewaj bawółkę do temperatury 37°C.
Dodaj do niej podpuszczkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody oraz kwasek cytrynowy i delikatnie wymieszaj.
Odstaw garnek z mlekiem na bok i poczekaj około godziny, aż zgęstnieje.
Gdy zgęstnieje delikatnie pokrój ser na kawałki.
W garnku z ciepłą wodą rozpuść sól i delikatnie włożyć stwardniałe kawałki sera.
Przy pomocy łyżki wyciągaj łyżką ser, formując małe kule. W środku każdej uformowanej kulki wypełnij śmietaną.
Zamknij kulkę i włóż ją do zimnej wody. Odstaw na około 2 godziny do lodówki przed podaniem.