Źródło: Nicolas Garrat via Getty Images
Dodatek warzywny z pora w śmietanie 3 składniki
"Krem z pora to piękny i pyszny przepis, który wielokrotnie przygotowywałam w mojej rodzinie. Oferuje kremową konsystencję połączoną z wyjątkowym smakiem pora. Jest łatwy w przygotowaniu i stanowi świetny dodatek do mięsa lub ryb. Dzięki gładkiej kremowej konsystencji i łagodnemu cebulowemu smakowi pora, ten kremowy por dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki
- 2 Bary Por (por)
- 2 Tablespoon masło
- 200 ml Krem
- sól i pieprz do smaku
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby ugotować pory w śmietanie, zacznij od dokładnego umycia porów. Polecam przekroić go wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia i piasek. Następnie pokrój w cienkie plasterki.
Roztop masło w średnim rondlu. Upewnij się, że masło się nie przypali - idealny jest średni ogień.
Dodaj pokrojonego pora i podsmaż na maśle, aż będzie miękki i półprzezroczysty. Około 10 minut. Z wieloletniego doświadczenia wiem, że ma to ogromny wpływ na smak.
Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu przez 10 minut lub do zgęstnienia. Upewnij się, że mieszasz od czasu do czasu, aby zapobiec przypaleniu.
Na koniec dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie zapomnij raz po raz spróbować pora, ponieważ pieprz i gałka muszkatołowa mogą być bardzo dominujące.
Delektuj się kremowym porem na gorąco, świeżo wyjętym z garnka. Doskonale komponuje się z wieloma daniami głównymi lub po prostu z chrupiącym chlebem. Smacznego!