Źródło: ballycroy for Getty Images
Deser z pieczonymi jabłkami
Ta tarta z pieczonymi jabłkami to zarówno owocowy, jak i pikantny jesienno-zimowy deser, który zawsze uwielbiam przygotowywać. Nie tylko wypełnia dom aromatem cynamonu i pieczonych jabłek, ale także przyciąga wzrok na każdym stoliku kawowym. Dodanie marcepanu nadaje klasycznemu pieczonemu jabłku zupełnie nowy wymiar, który jest bardzo popularny.
Składniki
- 200 g mąka samozbrylająca
- 100 g cukier
- 150 g zimne masło
- 1 jajko
- 4 jabłko
- 100 g Pasta marcepanowa
- 50 g Posiekane migdały
- 1 Łyżeczka Cynamon
- 2 Łyżka stołowa Miód
- 4 Łyżka stołowa bułka tarta
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować tartę z pieczonymi jabłkami, zacznij od kruchego ciasta, mieszając mąkę i cukier w misce. Następnie dodaj zimne masło w małych kawałkach i jajko. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto i schłodzić przez około 30 minut. Wskazówka ode mnie: Aby zapobiec przywieraniu ciasta, upewnij się, że ręce i powierzchnia robocza są dobrze posypane mąką.
W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na małe kawałki. Lubię zostawić trochę skórki, aby nadać im trochę tekstury, ale jest to opcjonalne.
Wymieszaj kawałki jabłka z marcepanem, migdałami, cynamonem i miodem i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Po tym, jak ciasto odpocznie, rozwałkuj około dwóch trzecich na posypanej mąką powierzchni roboczej i użyj go do wyłożenia natłuszczonej tortownicy. Krawędź powinna być wyższa niż nadzienie jabłkowe.
Posyp bułką tartą spód ciasta przed rozłożeniem na nim nadzienia jabłkowego. Bułka tarta wchłonie nadmiar soku jabłkowego i zapobiegnie rozmoczeniu spodu.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paski do dekoracji tortu. Piec ciasto przez około 45 minut.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.
Tarta z pieczonymi jabłkami z filiżanką kawy lub herbaty.