Źródło: Anastasia Turshina for Getty Images
Deser z mandarynek i speculoos
Często przygotowuję ten deser z mandarynek i speculoos dla mojej rodziny na Boże Narodzenie. Świeżość mandarynek w połączeniu ze smakiem speculoos i puszystego twarogu jest po prostu nie do odparcia. Podawanie tego pysznego deseru jest zawsze przyjemnością - przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i rozjaśnia każdy mroźny zimowy dzień.
Składniki
- 200 g Speculoos
- 4 Mandarynki
- 500 g Twaróg o niskiej zawartości tłuszczu
- 200 g Krem
- 3 Łyżka cukier
- 1 Torba Cukier waniliowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować mandarynkowy deser speculoos, najpierw umieść speculoos w torebce do zamrażania i zmiażdż wałkiem do ciasta. Nie twórz zbyt drobnego "pyłu", zamiast tego powinno pozostać kilka grubych kawałków. Nadadzą one deserowi późniejszy smak.
Obierz mandarynki i pokrój na małe kawałki. Wskazane jest, aby nie być tutaj zbyt ostrożnym - trochę soku, który wypłynie, można później wymieszać z twarogiem i nadać mu dodatkowy owocowy smak.
Teraz wymieszaj twaróg z cukrem i cukrem waniliowym w misce. Na tym etapie często dodaję jedną z mandarynek, aby sprawdzić smak i w razie potrzeby dostosować ilość cukru.
Następnie ubij śmietanę na sztywno i ostrożnie wymieszaj z twarogiem. W międzyczasie przygotuj szklanki i wyłóż dno każdej z nich połową okruchów speculoos.
Wlej twaróg do szklanek i ułóż na wierzchu pozostałe kawałki mandarynek. Na koniec dodaj pozostałe okruchy i lekko dociśnij.
Umieścić słoiki z mandarynkami i speculoos w lodówce i pozostawić do zaparzenia na co najmniej 30 minut. Przed podaniem ponownie krótko zamieszać, aby smak speculoos w pełni się rozwinął. Opcjonalnie posypać kakao w proszku lub okruchami speculoos.