Źródło: Lilechka75 for Getty Images
Deser z ajerkoniakiem jak tiramisu
Ten przepis jest jednym z moich absolutnie ulubionych i kwintesencją niemieckiej specjalności deserowej. Kiedy chcę poczęstować gości lub po prostu przygotować słodki poczęstunek dla siebie i mojej rodziny, ten lekki i puszysty deser z ajerkoniakiem jest zawsze hitem. Jest kremowy, lekki, a smak ajerkoniaku nadaje mu wyjątkowego charakteru podobnego do tiramisu.
Składniki
- 6 żółtko
- 200 g cukier
- 1 Pakiet Cukier waniliowy
- 250 g mascarpone
- 200 ml Likier jajeczny
- 300 g Ladyfingers
- 2 Łyżka Kakao, do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować deser eggnog, najpierw ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Upewnij się, że cukier jest całkowicie rozpuszczony, w przeciwnym razie deser może stać się krystaliczny.
Wymieszaj mascarpone z masą żółtkową. Masę należy dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki. Jeśli chcesz, możesz również użyć miksera ręcznego.
Teraz dodaj ajerkoniak do masy i ponownie dobrze wymieszaj. Eggnog nadaje temu deserowi wyjątkowy smak.
Teraz czas na biszkoptowe paluchy. Umieść warstwę biszkoptów w naczyniu do pieczenia. Jeśli nie pasują idealnie, nic nie szkodzi. Możesz je po prostu spłaszczyć.
Następnie wylej warstwę kremu ajerkoniakowego na herbatniki. Powtarzaj te kroki, aż do wyczerpania składników. Upewnij się, że kończysz z warstwą kremu.
Pozostaw deser w lodówce na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Ciężko jest czekać, ale warto!
Tuż przed podaniem posyp deser ajerkoniakowy kakao. Nie tylko nada to deserowi piękny wygląd, ale także lekki, pyszny czekoladowy smak.
Deser z ajerkoniakiem jest gotowy! Obiecuję, że będziesz chciał go zrobić jeszcze raz i jeszcze raz.