Deser Mille Feuille
Mille Feuille oznacza tysiąc liści, co odnosi się do wielu warstw cienkiego, chrupiącego ciasta francuskiego. To delikatny francuski deser, który składa się z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem i posypanego cukrem pudrem. Idealny na specjalne okazje!
Składniki
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 1 szkło cukru pudru
- 1 szkło mléka
- 1 ziarno waniliowe
- 4 żółtka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru do posypania
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Pokroić arkusze ciasta na porcje o wymiarach 10x30 cm, nałożyć na nich papier do pieczenia i obciążyć (np. drugą blaszką), aby podczas pieczenia nie wyrosły zbyt mocno.
Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste. Ostudź na kratkę.
W międzyczasie przygotuj krem: podgrzewaj mleko na średnim ogniu z ziarnem wanilii.
W misce wymieszaj żółtka z mąką i cukrem, dodaj trochę gorącego mleka, mieszając szybko, aby uniknąć ścięcia żółtek, a następnie dodaj resztę mleka. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
Kiedy wszystkie elementy są gotowe, ułóż ciasto na półmisek, nałóż na nie porcję kremu. Na to nałóż kolejny arkusz ciasta, nałóż więcej kremu i kontynuuj, aż skończą ci się składniki.
Na wierzch deseru nałóż ostatni arkusz ciasta francuskiego i posyp cukrem pudrem.