REKLAMA

Deser Mille Feuille

Mille Feuille oznacza tysiąc liści, co odnosi się do wielu warstw cienkiego, chrupiącego ciasta francuskiego. To delikatny francuski deser, który składa się z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem i posypanego cukrem pudrem. Idealny na specjalne okazje!

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 arkusze ciasta francuskiego Dodano do
  • 1 szkło cukru pudru Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
  • 1 ziarno waniliowe Dodano do
  • 4 żółtka Dodano do
  • 3 łyżki mąki Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania Dodano do
  • 1 jajko do posmarowania ciasta Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Krok

Pokroić arkusze ciasta na porcje o wymiarach 10x30 cm, nałożyć na nich papier do pieczenia i obciążyć (np. drugą blaszką), aby podczas pieczenia nie wyrosły zbyt mocno.

3. Krok

Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste. Ostudź na kratkę.

4. Krok

W międzyczasie przygotuj krem: podgrzewaj mleko na średnim ogniu z ziarnem wanilii.

5. Krok

W misce wymieszaj żółtka z mąką i cukrem, dodaj trochę gorącego mleka, mieszając szybko, aby uniknąć ścięcia żółtek, a następnie dodaj resztę mleka. Całość przelać z powrotem do garnka i gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.

6. Krok

Kiedy wszystkie elementy są gotowe, ułóż ciasto na półmisek, nałóż na nie porcję kremu. Na to nałóż kolejny arkusz ciasta, nałóż więcej kremu i kontynuuj, aż skończą ci się składniki.

7. Krok

Na wierzch deseru nałóż ostatni arkusz ciasta francuskiego i posyp cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy