REKLAMA

Delikatne drożdżowe rogaliki

Przepis na delikatne drożdżowe rogaliki

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 1 kubek Mleka Dodano do
  • 12 drożdże Dodano do
  • 3 łyżka stołowa cukru trzcinowego Dodano do
  • 212 kubek mąki pszennej Dodano do
  • 112 jajko Kubek masła Dodano do
  • sól Dodano do
  • Nadzienie dżem mak orzechy Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Pozostawiamy na 10-15 minut przykryte do odpoczynku.

2. Krok

W drugiej misce przygotujemy wszystkie suche składniki.

3. Krok

Dodajemy rozpuszczone masło, mleko z drożdżami i jajko. Wypracowujemy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

4. Krok

Podzielony ciasto wyrośnięte na 4 części, rozwałkujemy w krąg, podzielić na 6 części, wypełnij nadzieniem i zroluj w kształt rogalika.

5. Krok

Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut przy 180°.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy