REKLAMA
Delikatne drożdżowe rogaliki
Przepis na delikatne drożdżowe rogaliki
REKLAMA
Składniki
porcje
15
- 1 kubek Mleka
- 1⁄2 drożdże
- 3 łyżka stołowa cukru trzcinowego
- 21⁄2 kubek mąki pszennej
- 11⁄2 jajko Kubek masła
- sól
- Nadzienie dżem mak orzechy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier. Pozostawiamy na 10-15 minut przykryte do odpoczynku.
2. Krok
W drugiej misce przygotujemy wszystkie suche składniki.
3. Krok
Dodajemy rozpuszczone masło, mleko z drożdżami i jajko. Wypracowujemy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
4. Krok
Podzielony ciasto wyrośnięte na 4 części, rozwałkujemy w krąg, podzielić na 6 części, wypełnij nadzieniem i zroluj w kształt rogalika.
5. Krok
Układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy około 15-20 minut przy 180°.