REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/v-6oz4K7kN84J1wcsbZ9/69b6be43f895e9ac815101edb9b6e4.jpeg)
Czekoladowo-malinowe muffiny
Delikatne, soczyste.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 3 jajko
- 100 g cukier kryształ
- 160 g mąka zwykła specjalna
- 30 g kakao
- 10 g proszek do pieczenia
- 100 ml olej roślinny
- 100 ml mleko
- 100 g czekolada
- 200 g maliny
- 10 g wanilia
- 3 g sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli do jasnej piany. Stopniowo dodajemy olej, mleko. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wanilię mieszamy i dodajemy do masy, którą jeszcze raz ubijamy. Czekoladę siekamy (ja użyłam kawałków czekolady), dodajemy do ciasta i mieszamy.
2. Krok
Przygotuj formę i koszyki na muffiny. Napełniamy, najpierw posypujemy jedną warstwę malinami i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Na górę możemy jeszcze dodać kawałki czekolady.
3. Krok
Pieczemy przy 180 stopniach. Jeśli wyrosną, sprawdzamy szpachelką czy są gotowe.
4. Krok
Smacznego. 🩷