Źródło: TiSanti from Getty Images
Czekoladowe kulki
Czekoladowe kulki są dla mnie synonimem prawdziwego czekoladowego raju. Robię je już od kilku lat, szczególnie na święta i uroczystości.
Składniki
- 200 gramy Ciemna czekolada
- 100 gramy Masło
- 100 gramy Cukier puder
- 1 kawałek jajko
- 100 gramy Mielone orzechy włoskie
- 2 Łyżki Kakao
- 200 gramy Mleczna czekolada do polewy
Najnowsze ulotki
Procedura
Drobno posiekaj gorzką czekoladę i masło i umieść w misce ustawionej nad rondlem z wodą. Spowoduje to wytworzenie pary, która powoli roztopi czekoladę i masło w gładką mieszankę. Ważne jest, aby woda nie dotykała dna miski z czekoladą, a także, aby się nie zagotowała.
Po rozpuszczeniu czekolady i masła dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie wbij do masy jedno jajko. Jeśli użyjesz jajek od wiejskich kur, kulki będą smakować jeszcze lepiej.
Następnie dodaj zmielone orzechy włoskie i kakao do przygotowanej masy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do schłodzenia w lodówce na około 2 godziny.
Wyjąć z lodówki i za pomocą małej chochli uformować małe kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na koniec rozpuść mleczną czekoladę i obtocz w niej nasze kulki. Niech ostygną.