REKLAMA

Źródło: TiSanti from Getty Images

Czekoladowe kulki

Czekoladowe kulki są dla mnie synonimem prawdziwego czekoladowego raju. Robię je już od kilku lat, szczególnie na święta i uroczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
25
  • 200 gramy Ciemna czekolada Dodano do
  • 100 gramy Masło Dodano do
  • 100 gramy Cukier puder Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • 100 gramy Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 2 Łyżki Kakao Dodano do
  • 200 gramy Mleczna czekolada do polewy Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Drobno posiekaj gorzką czekoladę i masło i umieść w misce ustawionej nad rondlem z wodą. Spowoduje to wytworzenie pary, która powoli roztopi czekoladę i masło w gładką mieszankę. Ważne jest, aby woda nie dotykała dna miski z czekoladą, a także, aby się nie zagotowała.

2. Krok

Po rozpuszczeniu czekolady i masła dodaj cukier i dobrze wymieszaj. Następnie wbij do masy jedno jajko. Jeśli użyjesz jajek od wiejskich kur, kulki będą smakować jeszcze lepiej.

3. Krok

Następnie dodaj zmielone orzechy włoskie i kakao do przygotowanej masy. Dobrze wymieszaj i pozostaw do schłodzenia w lodówce na około 2 godziny.

4. Krok

Wyjąć z lodówki i za pomocą małej chochli uformować małe kulki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Krok

Na koniec rozpuść mleczną czekoladę i obtocz w niej nasze kulki. Niech ostygną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy