REKLAMA

Źródło: FB: Gotowanie i pieczenie - domowe przepisy na obiady i ciasta

Czekoladowe ciasto z białek

Czekoladowe ciasto z białek to pyszny deser, który jest jednocześnie lekki i zdrowy. Białka jaj dodają do ciasta puszystości, a czekolada - wyjątkowego smaku. Ten przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a efekt końcowy na pewno zadowoli wszystkich miłośników czekolady.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 6 białka jaj Dodano do
  • 200 g cukru pudru Dodano do
  • 200 g czekolady gorzkiej Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do

Polewa

  • 100 g czekolady gorzkiej Dodano do
  • 50 g masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.

2. Krok

W misce ubij białka z solą, aż będą sztywne. Następnie dodaj cukier puder i ubijaj do czasu, aż masa będzie gładka i błyszcząca.

3. Krok

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a potem dodaj do niej masło i wymieszaj, aż składniki się połączą.

4. Krok

Dodaj stopniowo czekoladę do masy jajecznej, delikatnie mieszając.

5. Krok

Przełóż ciasto do formy i piecz przez 40 minut. Ostudź przed podaniem.

6. Krok

W tym czasie przygotuj polewę: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej po ostudzonym cieście.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy