REKLAMA
Cytrynowy chlebek
Dla miłośników cytrusowych smaków ten cytrynowy chlebek z cytrynowym lukrem to właściwy wybór🙏🏼😍🍞🍋
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Składniki
- 3 jajko
- 2 sok i skórka z cytryny
- 100 g roztopionego masła
- 210 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszek do pieczenia
- 1⁄4 łyżeczka prawdziwa wanilia
Cytrynowa polewa
- 200 g cukru pudru
- 4 łyżka stołowa soku z cytryny
- 3 łyżka stołowa gorącej wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Jajka ubijamy z cukrem i skórką z cytryny do piany
2. Krok
Dodajemy sok z cytryny, następnie masło i mieszamy
3. Krok
Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią
4. Krok
Wylewamy gotowe ciasto do formy (smarujemy formę masłem i posypujemy mąką)
5. Krok
Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180’ około 35-40min.
6. Krok
Chlebek wyjmujemy z formy i pozwalamy mu ostygnąć, tymczasem robimy polewę.
7. Krok
Polewę polejemy na ostudzony chlebek i możemy podawać
8. Krok
Procedura na polewę
9. Krok
Przesiewamy cukier puder przez sitko, dodajemy sok z cytryny i na koniec gorącą wodę
10. Krok
Mieszamy, aż polewa się zgęstnieje