Cukiniowe lasagne
Sezon na cukinię jest w pełni, a te wyśmienite cukiniowe lasagne z mięsnym sosem bolońskim i beszamelem są idealne do wykorzystania cukinii z naszych ogrodów w jakościowy sposób.
Składniki
- 3 cukinia
- 2 łyżka stołowa masło
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 200 ml mleko
- 1 The Onion
- 2 marchewki
- 500 g mięso mielone
- 4 Borówki
- 2 liść laurowy
- 1 czosnek
- 190 g przecier pomidorowy
- 1 l bulion warzywny lub rosół
- 1 mozzarella
- sól
- pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Ogórki myjemy i za pomocą obieraczki kroimy je na długie plasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gdy się połączą, a mieszanina zgęstnieje, stopniowo dodajemy mleko, aż powstanie gładki sos.
Sos solimy, przyprawiamy i odstawiamy na bok.
Na rozgrzanej patelni na oleju smażymy cebulę do stanu szkliwa.
Dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą marchew i mielone mięso, a następnie smażymy, aż mięso się nie scali.
Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy i zalany częścią bulionu.
Dodajemy borówki i liść laurowy i gotujemy, stopniowo dodając bulion, dopóki go całkowicie nie zużyjemy.
Gdy sos zostanie zredukowany, usuwamy jagody i liść laurowy, solimy, przyprawiamy i dodajemy przeciśnięty czosnek.
Na zapiekankę nakładamy część plastrów cukinii, które najpierw smarujemy sosem beszamelowym, a następnie drugim sosem z mięsem i przykrywamy kolejną warstwą cukinii. Kontynuujemy ten proces do momentu wykorzystania obu sosów i cukinii.
Na powierzchnię dodajemy kawałki mozzarelli i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut (aż mozzarella się zapiecze).