REKLAMA
Źródło: Canva
Ciasto ze śliwkami
To niezwykłe, pyszne ciasto ze śliwkami wypełnione jest soczystymi śliwkami i aromatycznymi nutami cynamonu i masła.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 1 jajko
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg śliwek
- 2 łyżki cukier
- 1 Łyżka mąka razowa
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, 1/2 szklanki cukru, masło, jajko i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na około 30 minut.
2. Krok
Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
3. Krok
W garnku połącz śliwki z 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i cynamonem. Gotuj na małym ogniu, aż śliwki zmiękną.
4. Krok
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
5. Krok
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm i wyłóż nim dno i boki formy.
6. Krok
Na ciasto wyłóż masę z śliwek.
7. Krok
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.