REKLAMA
Ciasto z wiśniami i makiem

Ciasto z wiśniami i makiem

Ciekawy deser na lato, kiedy dojrzewają wiśnie. Na pewno zapamiętajcie go i przygotujcie.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Korpus

  • 100 g Mąka gładka pszenna Dodano do
  • 100 g Zmieszanych płatków owsianych Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 30 g Miód Dodano do
  • 1 szt żółtko Dodano do
  • woda Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do

Nadzienie

  • 250 g Delikatny twaróg Dodano do
  • 20 g Mąka pszenna Dodano do
  • 200 g Wiśnie Dodano do
  • 15 g Miód Dodano do
  • 1 szt białko Dodano do

Posypka

  • 40 g mąki Dodano do
  • 15 g płatków owsianych Dodano do
  • 15 g Trzciny cukrowej Dodano do
  • 10 g Tłuszcz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Składniki na ciasto mieszamy i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto wciśniemy na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.

2. Krok

Twaróg mieszamy z makiem i miodem. Dodajemy ubite białko i na końcu dodajemy wydrylowane wiśnie, pokrojone na mniejsze kawałki. Nadzienie nakładamy na korpus.

3. Krok

Składniki na kruszonkę mieszamy i kruszymy na nadzienie. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy