REKLAMA
Ciasto z wiśniami i makiem
Ciekawy deser na lato, kiedy dojrzewają wiśnie. Na pewno zapamiętajcie go i przygotujcie.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
Korpus
- 100 g Mąka gładka pszenna
- 100 g Zmieszanych płatków owsianych
- 50 g masło
- 30 g Miód
- 1 szt żółtko
- woda
- Szczypta soli
Nadzienie
- 250 g Delikatny twaróg
- 20 g Mąka pszenna
- 200 g Wiśnie
- 15 g Miód
- 1 szt białko
Posypka
- 40 g mąki
- 15 g płatków owsianych
- 15 g Trzciny cukrowej
- 10 g Tłuszcz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Składniki na ciasto mieszamy i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto wciśniemy na dno okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurkujemy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8-10 minut.
2. Krok
Twaróg mieszamy z makiem i miodem. Dodajemy ubite białko i na końcu dodajemy wydrylowane wiśnie, pokrojone na mniejsze kawałki. Nadzienie nakładamy na korpus.
3. Krok
Składniki na kruszonkę mieszamy i kruszymy na nadzienie. W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.