REKLAMA

Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto truskawkowe z żelatyną to lekki i orzeźwiający deser o delikatnym smaku truskawkowym. To świetny deser na letnie dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 150 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżka stołowa cukier waniliowy Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 200 ml Sok z truskawek Dodano do
  • 2 pakiety Żelatyna Dodano do
  • 500 g Truskawka Dodano do
  • 200 ml Bita śmietana Dodano do
  • 1 esencja waniliowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, połowę cukru pudru i cukier waniliowy w misce.

2. Krok

Dodaj masło i jajko i zagnieć ciasto. Ciasto należy pozostawić w lodówce na około 30 minut.

3. Krok

Ciasto często wałkuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i utwórz nim brzeg ciasta.

4. Krok

Piec w nagrzanym piecu do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż będzie złotobrązowy. Pozwól mu ostygnąć.

5. Krok

Umyj truskawki i pokrój na połówki.

6. Krok

Rozpuść żelatynę w odrobinie wody i pozostaw do namoczenia. Następnie podgrzewaj ją w garnku, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

7. Krok

Dodaj sok truskawkowy do podgrzanej żelatyny i wymieszaj. Pozwól mieszaninie nieco ostygnąć.

8. Krok

Na schłodzony placek połóż truskawki.

9. Krok

Na truskawki nalej truskawkowy sok i żelatynę. Pozostaw ciasto do stężenia w lodówce co najmniej 2 godziny.

10. Krok

Do miski wlej śmietanę do ubijania, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie gęsty krem.

11. Krok

Podawaj ciasto z bitą śmietaną.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy