Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasto truskawkowe z żelatyną to lekki i orzeźwiający deser o delikatnym smaku truskawkowym. To świetny deser na letnie dni.
Składniki
- 150 g mąka zwykła specjalna
- 100 g cukier puder
- 1 łyżka stołowa cukier waniliowy
- 1 jajko
- 100 g masło
- 200 ml Sok z truskawek
- 2 pakiety Żelatyna
- 500 g Truskawka
- 200 ml Bita śmietana
- 1 esencja waniliowa
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, połowę cukru pudru i cukier waniliowy w misce.
Dodaj masło i jajko i zagnieć ciasto. Ciasto należy pozostawić w lodówce na około 30 minut.
Ciasto często wałkuj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i utwórz nim brzeg ciasta.
Piec w nagrzanym piecu do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż będzie złotobrązowy. Pozwól mu ostygnąć.
Umyj truskawki i pokrój na połówki.
Rozpuść żelatynę w odrobinie wody i pozostaw do namoczenia. Następnie podgrzewaj ją w garnku, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Dodaj sok truskawkowy do podgrzanej żelatyny i wymieszaj. Pozwól mieszaninie nieco ostygnąć.
Na schłodzony placek połóż truskawki.
Na truskawki nalej truskawkowy sok i żelatynę. Pozostaw ciasto do stężenia w lodówce co najmniej 2 godziny.
Do miski wlej śmietanę do ubijania, dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Ubijaj do momentu, aż powstanie gęsty krem.
Podawaj ciasto z bitą śmietaną.