Źródło: A_Lein from Getty Images
Ciasto z Rabarbarem
To ciasto z rabarbarem to moja ulubiona wiosenna i letnia propozycja na słodko. Idealne na podwieczorek lub weekendowy deser, uwielbiają je wszyscy, od dzieci po dorosłych. Rabarbar doda ciastu specyficznego kwasu, który idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Jeśli, tak jak ja, kochasz rabarbar, to ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 200 g masla
- 4 ks jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki ok. 1cm.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ja uwielbiam dodawać cynamon do ciast z owocami, ponieważ dodaje on ciastu wyjątkowego smaku.
Następnie rozpuszczamy masło, ale pamiętaj, żeby było ono tylko ciepłe, a nie gorące. Dodajemy w nim cukier i cukier waniliowy, a potem sukcesywnie dodajemy jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Teraz dodajemy rabarbar do miski z masłem i cukrem, mieszamy, a potem dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, cały czas delikatnie mieszając.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia, której spód wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Moja rada: spryskaj formę od środka olejem lub masłem – ciasto łatwiej będzie odchodzić.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.