REKLAMA

Źródło: A_Lein from Getty Images

Ciasto z Rabarbarem

To ciasto z rabarbarem to moja ulubiona wiosenna i letnia propozycja na słodko. Idealne na podwieczorek lub weekendowy deser, uwielbiają je wszyscy, od dzieci po dorosłych. Rabarbar doda ciastu specyficznego kwasu, który idealnie komponuje się ze słodkością ciasta. Jeśli, tak jak ja, kochasz rabarbar, to ten przepis jest dla Ciebie!

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g rabarbaru Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 250 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 4 ks jajka Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki ok. 1cm.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ja uwielbiam dodawać cynamon do ciast z owocami, ponieważ dodaje on ciastu wyjątkowego smaku.

3. Krok

Następnie rozpuszczamy masło, ale pamiętaj, żeby było ono tylko ciepłe, a nie gorące. Dodajemy w nim cukier i cukier waniliowy, a potem sukcesywnie dodajemy jajka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Krok

Teraz dodajemy rabarbar do miski z masłem i cukrem, mieszamy, a potem dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, cały czas delikatnie mieszając.

5. Krok

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy do pieczenia, której spód wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Moja rada: spryskaj formę od środka olejem lub masłem – ciasto łatwiej będzie odchodzić.

6. Krok

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy