Źródło: FB- NAJLEPŠIE pozbierané RECEPTY
Ciasto z owocami i kruszonką
Szybkie ciasto morelowe z kruszonką
Składniki
Składniki
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 100 g twaróg pełnotłusty
- 40 g Cukier puder
- 50 ml Mleka
- 50 ml Olej
- 50 ml Olej
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- Szczypta sól
- Garść orzechy mielone
Na posypkę i okład
- 100 g mąka zwykła specjalna
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżeczka olej
- 1 łyżeczka Mielona cynamon
- 3⁄4 kg Mniejszych moreli
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy je dobrze łyżką. Następnie wyrabiamy je rękami na kompaktowe ciasto (nie trzeba zbyt długo wyrabiać, wystarczy do momentu, gdy wszystkie składniki połączą się w jedną masę).
Ciasto rozprowadzamy dłońmi na dnie okrągłej formy (użyliśmy formy o średnicy 22 cm).
Na ciasto kładziemy połówki moreli, stroną pokrojoną do góry.
Teraz przygotujemy posypkę. W misce mieszamy mąkę, cukier puder i cynamon, dodajemy olej i obsługujemy rękami na okruchy. Dodajemy zmielone orzechy i mieszamy.
Ten obficie posypujemy przygotowanym ciastem.
Pieczemy go w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 35 minut, aż brzegi ciasta i okruchy zaczną się zabarwiać na złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.