Ciasto z mango dżem
To są bezglutenowe ciasto orzechowe z budyniowo-twarogowym kremem i fantastycznym żelkiem jabłko&mango. Zdrowe, smaczne i dobrze wyglądające.
Składniki
Korpus
- 6 szt jajko
- 40 g Trzcinowy cukier
- 20 g Cukier waniliowy
- 1⁄2 łyżeczka aromat waniliowy
- 120 g Mięte orzechy włoskie
- 20 g Białka nie są potrzebne
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Narzędzia
- 400 ml mleko
- 1 opakowanie budyń waniliowy
- 20 g białko waniliowe
- wanilia Flavdrops lub zastąpić słodzikiem
- 200 g Masło do smarowania serem śmietankowym
- 230 g Jabłko mango galaretka
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijemy sztywne białka ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrami i aromatem do piany. Do masy żółtkowej na przemian dodajemy zmieszane suche składniki i białka.
Równomiernie rozsmarowujemy gotowe ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem kokosowym.
Piecemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Z upieczonego biszkoptu zdejmujemy papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na 4 równe części.
Ugotujemy gęsty budyń w mleku. Pozostawiamy go do lekkiego ostygnięcia. Cream cheese mieszamy z białkiem. Po łyżkach wmieszujemy budyń do cream cheese.
Na pierwszą część korpusu nałożymy krem i przykryjemy drugim korpusem. Znowu nałożymy krem, na niego dodamy około 100g dżemu łyżkami. Znowu zakryjemy korpus, nałożymy krem i przykryjemy ostatnim korpusom. Na wierzch nałożymy około 130g dżemu. Ciasto odkładamy do lodówki, aby zastygło.