REKLAMA

Ciasto z cukinii i czekolady

Nie zgadniesz, że w cieście użyto cukinii. Dzięki niej ciasto jest pięknie miękkie, delikatne i soczyste. Smakuje jak klasyczne pierniki, najprawdopodobniej za sprawą cynamonu, który dodajemy do ciasta.

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 380 g cukinia Dodano do
  • 180 g cukier puder Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 300 ml olej Dodano do
  • 250 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Cynamon Dodano do
  • 2 łyżka stołowa orzechy mielone Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Dżem Dodano do
  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Ogórek obieramy i ścieramy na drobno.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.

3. Krok

Dodajemy startą cukinię, olej i jajka.

4. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Krok

Pieczemy ciasto na 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.

6. Krok

Po ostygnięciu ciasta smarujemy je dżemem (morelowym lub wiśniowym) i polewamy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy