REKLAMA
Ciasto z cukinii i czekolady
Nie zgadniesz, że w cieście użyto cukinii. Dzięki niej ciasto jest pięknie miękkie, delikatne i soczyste. Smakuje jak klasyczne pierniki, najprawdopodobniej za sprawą cynamonu, który dodajemy do ciasta.
REKLAMA
Składniki
porcje
16
- 380 g cukinia
- 180 g cukier puder
- 2 szt jajko
- 300 ml olej
- 250 g mąka półgruboziarnista
- 1 proszek do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżka stołowa kakao
- 1 łyżka stołowa Cynamon
- 2 łyżka stołowa orzechy mielone
- 3 łyżka stołowa Dżem
- 100 g gotowanie czekolady
- 2 łyżka stołowa mleko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
50 min.
1. Krok
Ogórek obieramy i ścieramy na drobno.
2. Krok
W misce mieszamy mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.
3. Krok
Dodajemy startą cukinię, olej i jajka.
4. Krok
Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Krok
Pieczemy ciasto na 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.
6. Krok
Po ostygnięciu ciasta smarujemy je dżemem (morelowym lub wiśniowym) i polewamy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka.