REKLAMA

Ciasto z cukinii i czekolady

Nie zgadniesz, że w cieście użyto cukinii. Dzięki niej ciasto jest pięknie miękkie, delikatne i soczyste. Smakuje jak klasyczne pierniki, najprawdopodobniej za sprawą cynamonu, który dodajemy do ciasta.

REKLAMA

Składniki

porcje
16
  • 380 g cukinia Dodano do
  • 180 g cukier puder Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 300 ml olej Dodano do
  • 250 g mąka półgruboziarnista Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 cukier waniliowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa kakao Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Cynamon Dodano do
  • 2 łyżka stołowa orzechy mielone Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Dżem Dodano do
  • 100 g gotowanie czekolady Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Ogórek obieramy i ścieramy na drobno.

2. Krok

W misce mieszamy mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon i kakao.

3. Krok

Dodajemy startą cukinię, olej i jajka.

4. Krok

Wszystko dobrze mieszamy i wlewamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Krok

Pieczemy ciasto na 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od piekarnika.

6. Krok

Po ostygnięciu ciasta smarujemy je dżemem (morelowym lub wiśniowym) i polewamy rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy