Ciasto z budyniem i porzeczkami
Lubię używać porzeczki w ciastach, ponieważ samo jedzenie nie jest dla nas tak smaczne i nie jesteśmy w stanie ich zjeść podczas sezonu. Jeżeli macie dużo porzeczek, wypróbujcie to ciasto na blaszce z dodatkiem czekoladowego budyniu. Interesujące jest również ciasto z dodatkiem kaszki mannki.
Składniki
- 150 g Kasza manna
- 200 ml Mleko
- 3 szt jajka
- 30 g Ksylitolu lub innego słodzika
- 25 g Białko lub słodzik
- 50 g Gładka mąka orkiszowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1⁄2 pakiety Czekoladowego budyniu
- 200 ml mleko
- porzeczki
Najnowsze ulotki
Procedura
Zalewamy kaszę mlekiem i pozostawiamy na około 15 minut.
Żółtka ubijamy ze słodzikiem. Ubijamy kaszę manną z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę z białkiem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszujemy bełka ubite na sztywno. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Budyń gotujemy w mleku i dosładzamy według smaku.
Na szczycie drogi kładziemy kawałki gotowanego budyniu i na koniec porzeczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.