Źródło: FB: Varíme a pečieme - vaření a pečení
Ciasto w kubku z puddingiem
Smaczne ciasto, które może stać się doskonałym deserem na każdą okazję. Ten przepis wykorzystuje kubek jako jednostkę miary.
Składniki
Ciasto:
- 2 kubki mąka zwykła specjalna
- 2 kubki mąka półgruboziarnista
- 250 g masło
- 1 kubek cukier
- 1 szt cukier waniliowy
- 3 szt jajko
- 2 łyżka stołowa kwaśna śmietana
- 2 łyżki Proszek do pieczenia
Narzędzia
- 3 szt budyń waniliowy
- 5 słoiki mleko
- 6 łyżka stołowa cukier
- 2 kg jabłko
- 1 łyżeczka Cynamon
- Cukier puder do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym do piany.
W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masłem.
Dodajemy jajka ze śmietaną i mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części - większą i mniejszą. Większą porcję ciasta kładziemy w foremce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta na razie przechowujemy owiniętą w lodówce.
Jabłka myjemy, ścieramy na tarce i mieszamy z cynamonem. Kładziemy je na cieście.
Puddingi mieszamy z cukrem w odrobinie mleka.
Pozostałe mleko gotujemy i dodajemy wymieszaną pudding. Gotujemy. Jeszcze gorący wlejemy na starte jabłka.
Drugie ciasto wyjmujemy z lodówki i ścieramy na budyń.
Tortę pieczemy około 50 minut w 180°C.
Po ostygnięciu posypujemy go cukrem pudrem.