REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Ciasto Stefanka

Tradycyjne ciasto Stefanka, które przygotowujemy na specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto miodowe:

  • 200 g masła zimnego Dodano do
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 2 jajka Dodano do

Składniki na krem grysikowy:

  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 5 łyżki kaszy manny Dodano do
  • 200 g masła miękkiego Dodano do
  • 70 g cukru pudru Dodano do

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 100 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 1 Łyżka miodu Dodano do
  • orzechy posiekane do dekoracji Dodano do

Dodatkowo do ciasta Stefanka:

  • powidła śliwkowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, sodę, cukier puder i cukier waniliowy razem z pokrojonym na kawałki masłem.

2. Krok

Dodaj jajko i miód i zagnieć gładkie ciasto - jeśli nie będzie się dobrze łączyć, możesz dodać odrobinę zimnej wody.

3. Krok

Podziel ciasto na trzy części.

4. Krok

Rozwałkuj jedną część ciasta do rozmiaru formy do pieczenia - natychmiast na papierze do pieczenia.

5. Krok

Umieść ciasto w formie.

6. Krok

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

7. Krok

Podczas gdy ciasto się piecze, rozwałkuj kolejny kawałek.

8. Krok

Pozostaw upieczone ciasto do ostygnięcia.

9. Krok

Kontynuuj w ten sposób z drugim i trzecim ciastem.

10. Krok

Krem: wlać mleko do rondla, dodać cukier waniliowy i kaszę manną. Gotować, często mieszając, przez około 15 minut.

11. Krok

Zdjąć rondel z kuchenki, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

12. Krok

Ubić miękkie masło z cukrem pudrem - około 10 minut.

13. Krok

Zeskrob masło z boków miski i dodawaj ostudzoną papkę po łyżce, cały czas mieszając.

14. Krok

Umieść jedno ciasto na dnie formy i posmaruj je powidłami śliwkowymi.

15. Krok

Rozsmarować połowę kremu na cieście.

16. Krok

Umieść drugie ciasto na wierzchu kremu i posmaruj dżemem.

17. Krok

Następnie rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatnie ciasto na wierzchu.

18. Krok

Polewa - podgrzać bitą śmietanę w rondelku. Gdy będzie gorąca, dodać posiekaną czekoladę i miód i dokładnie wymieszać.

19. Krok

Polewę wylać na wierzch ciasta.

20. Krok

Posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy