REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Ciasto Stefanka

Tradycyjne ciasto Stefanka, które przygotowujemy na specjalne okazje.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki na ciasto miodowe:

  • 200 g masła zimnego Dodano do
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 2 łyżki miodu Dodano do
  • 2 jajka Dodano do

Składniki na krem grysikowy:

  • 500 ml Mleka Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego Dodano do
  • 5 łyżki kaszy manny Dodano do
  • 200 g masła miękkiego Dodano do
  • 70 g cukru pudru Dodano do

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady Dodano do
  • 100 ml śmietany kremówki Dodano do
  • 1 Łyżka miodu Dodano do
  • orzechy posiekane do dekoracji Dodano do

Dodatkowo do ciasta Stefanka:

  • powidła śliwkowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę, sodę, cukier puder i cukier waniliowy razem z pokrojonym na kawałki masłem.

2. Krok

Dodaj jajko i miód i zagnieć gładkie ciasto - jeśli nie będzie się dobrze łączyć, możesz dodać odrobinę zimnej wody.

3. Krok

Podziel ciasto na trzy części.

4. Krok

Rozwałkuj jedną część ciasta do rozmiaru formy do pieczenia - natychmiast na papierze do pieczenia.

5. Krok

Umieść ciasto w formie.

6. Krok

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

7. Krok

Podczas gdy ciasto się piecze, rozwałkuj kolejny kawałek.

8. Krok

Pozostaw upieczone ciasto do ostygnięcia.

9. Krok

Kontynuuj w ten sposób z drugim i trzecim ciastem.

10. Krok

Krem: wlać mleko do rondla, dodać cukier waniliowy i kaszę manną. Gotować, często mieszając, przez około 15 minut.

11. Krok

Zdjąć rondel z kuchenki, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

12. Krok

Ubić miękkie masło z cukrem pudrem - około 10 minut.

13. Krok

Zeskrob masło z boków miski i dodawaj ostudzoną papkę po łyżce, cały czas mieszając.

14. Krok

Umieść jedno ciasto na dnie formy i posmaruj je powidłami śliwkowymi.

15. Krok

Rozsmarować połowę kremu na cieście.

16. Krok

Umieść drugie ciasto na wierzchu kremu i posmaruj dżemem.

17. Krok

Następnie rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatnie ciasto na wierzchu.

18. Krok

Polewa - podgrzać bitą śmietanę w rondelku. Gdy będzie gorąca, dodać posiekaną czekoladę i miód i dokładnie wymieszać.

19. Krok

Polewę wylać na wierzch ciasta.

20. Krok

Posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy