Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Ciasto Stefanka
Tradycyjne ciasto Stefanka, które przygotowujemy na specjalne okazje.
Składniki
Składniki na ciasto miodowe:
- 200 g masła zimnego
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru pudru
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
Składniki na krem grysikowy:
- 500 ml Mleka
- 1 Łyżka cukru waniliowego
- 5 łyżki kaszy manny
- 200 g masła miękkiego
- 70 g cukru pudru
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 Łyżka miodu
- orzechy posiekane do dekoracji
Dodatkowo do ciasta Stefanka:
- powidła śliwkowe
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszać mąkę, sodę, cukier puder i cukier waniliowy razem z pokrojonym na kawałki masłem.
Dodaj jajko i miód i zagnieć gładkie ciasto - jeśli nie będzie się dobrze łączyć, możesz dodać odrobinę zimnej wody.
Podziel ciasto na trzy części.
Rozwałkuj jedną część ciasta do rozmiaru formy do pieczenia - natychmiast na papierze do pieczenia.
Umieść ciasto w formie.
Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze, rozwałkuj kolejny kawałek.
Pozostaw upieczone ciasto do ostygnięcia.
Kontynuuj w ten sposób z drugim i trzecim ciastem.
Krem: wlać mleko do rondla, dodać cukier waniliowy i kaszę manną. Gotować, często mieszając, przez około 15 minut.
Zdjąć rondel z kuchenki, przykryć folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Ubić miękkie masło z cukrem pudrem - około 10 minut.
Zeskrob masło z boków miski i dodawaj ostudzoną papkę po łyżce, cały czas mieszając.
Umieść jedno ciasto na dnie formy i posmaruj je powidłami śliwkowymi.
Rozsmarować połowę kremu na cieście.
Umieść drugie ciasto na wierzchu kremu i posmaruj dżemem.
Następnie rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatnie ciasto na wierzchu.
Polewa - podgrzać bitą śmietanę w rondelku. Gdy będzie gorąca, dodać posiekaną czekoladę i miód i dokładnie wymieszać.
Polewę wylać na wierzch ciasta.
Posypać wierzch ciasta posiekanymi orzechami.