Źródło: FB: Torty ciasta i ciasteczka przepisy słodkości
Ciasto pszczółka
Delikatny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem zdrowych nasion chia i miodu. Idealny na deser po obiedzie lub na słodki poczęstunek dla gości.
Składniki
Spód:
- 170 g sucharki
- 250 g krem czekoladowy typu nutella
Krem:
- 500 g mascarpone
- 500 ml śmietanka kremówka
- 1 sklzanka mleko
- 40 g Nasiona chia
- 3 łyżki żelatyna sypka
- 6 łyżki cukier puder
Mus owocowy:
- 300 g brzoskwinie
- 300 g mango
- 200 g galaretka pomarańczowa
- 1⁄2 Okulary woda
Dekoracja:
- brzoskwiń z puszki
- płatki migdałowe
- czekolada mleczna
- czekolada biała
Najnowsze ulotki
Procedura
Zmiel herbatniki i połącz z kremem czekoladowym. Rozprowadzić na dnie tortownicy.
Dodać nasiona Chia do pół szklanki mleka, wymieszać i odstawić do lodówki.
Wsypać 3 łyżki żelatyny do miski, zalać 3 łyżkami mleka i odstawić do napęcznienia. W międzyczasie podgrzej pół szklanki mleka. Gdy mleko będzie bardzo gorące, dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Odstawić do ostygnięcia.
Schłodzony serek śmietankowy wlać do misy miksera i ubić na sztywno.
W innej misce ubić mascarpone z cukrem pudrem na kremową pianę. Dodać ubitą śmietanę, wymieszać, a następnie dodać pudding chia oraz schłodzone mleko i żelatynę. Krótko wymieszać.
Rozprowadź krem na schłodzonym spodzie czekoladowym. Wstawić do lodówki.
Umieść pokrojone brzoskwinie i mango w garnku. Ubić na pianę i podgrzać. Gdy pojawią się bąbelki, zdjąć z ognia. Wlać galaretkę, dobrze wymieszać i odstawić.
Schłodzoną piankę wylać na krem. Przykryć folią bąbelkową i lekko docisnąć ją do pianki, upewniając się, że wypustki folii są skierowane w dół (w kierunku pianki).
Przechowywać w lodówce.
Udekorować brzoskwiniami, czekoladą i migdałami.