Źródło: FB: 1000 pomysłów na przekąski
Ciasto pijak
Ciasto Pijak to jeden z moich ulubionych przepisów, który przygotowuję od wielu lat.
Składniki
Biszkopt:
- 5 ks jajek
- 1 szkło mąki tortowej
-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szkło cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 750 ml Mleka
- 2 ks jajka
- 300 g masla
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
- 150 ml wódki
Najnowsze ulotki
Procedura
Ubić białka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawać cukier po łyżce na raz.
Dodawać żółtka pojedynczo, cały czas ubijając.
Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj wszystko razem.
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 170⁰C przez 25 - 30 minut.
Ugotować mleko, jajka, czekoladę, cukier i mąkę na gęsty budyń.
Odlać 250 ml i wymieszać z jajkami, mąką i cukrem.
Resztę mleka zagotować z czekoladą.
Wlać wymieszane pozostałe składniki do gotującego się mleka i doprowadzić do wrzenia.
Ubić masło, następnie małymi partiami dodawać ostudzony krem i dalej ubijać.
Przekroić ostudzone ciasto na pół i posmarować jedną trzecią kremu. 11) Przykryć drugą połową ciasta i posmarować pozostałym kremem.
Ułożyć biszkopty na wierzchu kremu i skropić wódką (łyżka stołowa na każdy biszkopt).
Na polewę rozpuścić czekoladę w śmietance i lekko podgrzać. Następnie polać nią ciasto.
Wstawić ciasto na noc do lodówki.