REKLAMA

Źródło: laran2 from Getty Images

Ciasto Pani Walewska

Ciasto Pani Walewska to jedno z najbardziej znanych i lubianych ciast w Polsce. Charakteryzuje się delikatnym kremem na bazie maku i orzechów, a całość zamyka warstwa puszystego biszkoptu. To klasyczny deser, który zawsze cieszy się dużym powodzeniem.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto kruche (2 placki):

  • 2 Okulary mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 torebka cukru waniliowego Dodano do
  • 12 Okulary cukru pudru Dodano do
  • 20 g masła roślinnego w kostce Dodano do
  • 4 ks żółtka Dodano do
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Dodano do

Masa bezowa (2 bezy):

  • 4 ks białka Dodano do
  • 2 Okulary cukru pudru Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 12 Okulary posiekanych orzechów włoskich Dodano do

Masa budyniowa:

  • 12 litry Mleka Dodano do
  • 2 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 torebka cukru waniliowego Dodano do
  • 2 żółtka Dodano do
  • 250 g masła roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

2. Krok

Dodać cukier waniliowy, cukier puder, masło i żółtka.

3. Krok

Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części, które rozwałkowujemy na prostokąty.

4. Krok

Umieścić ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°C.

5. Krok

Ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

6. Krok

Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obu ciastach i posypać posiekanymi orzechami. Piec ciasta razem przez około 15 minut w temperaturze 150°C z funkcją termoobiegu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy