REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto na pierogi z masłem

Ten przepis na uniwersalne ciasto na pierogi dostarczy Ci doskonałe ciasto, z którym możesz przygotować różne rodzaje pierogów, zarówno z solonymi jak i słodkimi nadzieniami.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 30 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, sól i roztopione masło. Za pomocą sztućców wymieszaj wszystkie składniki.

2. Krok

Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarde i suche, dodaj trochę mleka.

3. Krok

Wyrabiaj ciasto 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4. Krok

Gotowe ciasto zawij w folię spożywczą i zostaw je na chłodnym miejscu na około godzinę.

5. Krok

Po godzinie można rozwałkować ciasto i wykorzystać do przygotowania pierogów według własnego wyboru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy