REKLAMA
Źródło: Canva
Ciasto na pierogi z masłem
Ten przepis na uniwersalne ciasto na pierogi dostarczy Ci doskonałe ciasto, z którym możesz przygotować różne rodzaje pierogów, zarówno z solonymi jak i słodkimi nadzieniami.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 250 ml Mleko
- 1 szt jajko
- 500 g mąka samozbrylająca
- 1 Łyżka sól
- 30 g masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, sól i roztopione masło. Za pomocą sztućców wymieszaj wszystkie składniki.
2. Krok
Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarde i suche, dodaj trochę mleka.
3. Krok
Wyrabiaj ciasto 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Krok
Gotowe ciasto zawij w folię spożywczą i zostaw je na chłodnym miejscu na około godzinę.
5. Krok
Po godzinie można rozwałkować ciasto i wykorzystać do przygotowania pierogów według własnego wyboru.