REKLAMA

Źródło: Canva

Ciasto na pierogi z masłem

Ten przepis na uniwersalne ciasto na pierogi dostarczy Ci doskonałe ciasto, z którym możesz przygotować różne rodzaje pierogów, zarówno z solonymi jak i słodkimi nadzieniami.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 30 g masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Do dużej miski wlej mleko, dodaj jajka, sól i roztopione masło. Za pomocą sztućców wymieszaj wszystkie składniki.

2. Krok

Stopniowo dodawaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest zbyt twarde i suche, dodaj trochę mleka.

3. Krok

Wyrabiaj ciasto 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4. Krok

Gotowe ciasto zawij w folię spożywczą i zostaw je na chłodnym miejscu na około godzinę.

5. Krok

Po godzinie można rozwałkować ciasto i wykorzystać do przygotowania pierogów według własnego wyboru.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy