REKLAMA

Źródło: Jan Mach from Getty Images

Ciasto na pierogi bez jajka

Prosty i szybki przepis na ciasto do pierogów bez dodatku jajka. Idealne do farszu mięsno-grzybowego, kapusty z grzybami, ale także do pierogów z owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 2 Szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając łyżką.

2. Krok

Gdy ciasto zacznie się łączyć, wyłóż je na stolnicę i zagniataj rękami przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

3. Krok

Uformuj z ciasta kulę, owiń ją ściereczką i odstaw na 15 minut do odpoczynku.

4. Krok

Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania i nadziewania farszem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy