REKLAMA
Źródło: Jan Mach from Getty Images
Ciasto na pierogi bez jajka
Prosty i szybki przepis na ciasto do pierogów bez dodatku jajka. Idealne do farszu mięsno-grzybowego, kapusty z grzybami, ale także do pierogów z owocami.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 2 Szczypta soli
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Wsyp mąkę do miski, dodaj sól i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, cały czas mieszając łyżką.
2. Krok
Gdy ciasto zacznie się łączyć, wyłóż je na stolnicę i zagniataj rękami przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
3. Krok
Uformuj z ciasta kulę, owiń ją ściereczką i odstaw na 15 minut do odpoczynku.
4. Krok
Po tym czasie ciasto jest gotowe do rozwałkowania i nadziewania farszem.