REKLAMA

Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery

Ciasto migdałowiec

Słodki i aromatyczny deser idealny do popołudniowej kawy. Kruchy spód, puszysty krem migdałowy i chrupiąca beza - to wszystko znajdziesz w jednym kawałku tego pysznego ciasta.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 200 g mąki Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 70 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do

Krem migdałowy

  • 200 g migdałów Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 200 ml Mleka Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do

Beza

  • 4 ks białka Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto na spód: wymieszaj mąkę z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Krok

Przygotuj krem migdałowy: migdały zalej wrzątkiem, obierz i zmiel. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj zmielone migdały, a potem żółtka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

3. Krok

Przygotuj bezę: ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Ubijaj, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.

4. Krok

Ciasto rozwałkować, podzielić na 3 części i wyłożyć nim dno formy. Posmaruj spód ciasta kremem migdałowym i połóż na nim drugi arkusz ciasta.

5. Krok

Powtórzyć czynność.

6. Krok

Ułóż bezę na wierzchu.

7. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy