REKLAMA

Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery

Ciasto migdałowiec

Słodki i aromatyczny deser idealny do popołudniowej kawy. Kruchy spód, puszysty krem migdałowy i chrupiąca beza - to wszystko znajdziesz w jednym kawałku tego pysznego ciasta.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 200 g mąki Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do
  • 70 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia Dodano do

Krem migdałowy

  • 200 g migdałów Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 200 ml Mleka Dodano do
  • 2 ks żółtka Dodano do

Beza

  • 4 ks białka Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 1 łyżeczka soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto na spód: wymieszaj mąkę z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

2. Krok

Przygotuj krem migdałowy: migdały zalej wrzątkiem, obierz i zmiel. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj zmielone migdały, a potem żółtka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

3. Krok

Przygotuj bezę: ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Ubijaj, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.

4. Krok

Ciasto rozwałkować, podzielić na 3 części i wyłożyć nim dno formy. Posmaruj spód ciasta kremem migdałowym i połóż na nim drugi arkusz ciasta.

5. Krok

Powtórzyć czynność.

6. Krok

Ułóż bezę na wierzchu.

7. Krok

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy