Źródło: FB: Super Przepisy na Ciasta i Desery
Ciasto migdałowiec
Słodki i aromatyczny deser idealny do popołudniowej kawy. Kruchy spód, puszysty krem migdałowy i chrupiąca beza - to wszystko znajdziesz w jednym kawałku tego pysznego ciasta.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masla
- 2 ks żółtka
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Krem migdałowy
- 200 g migdałów
- 150 g cukru
- 200 ml Mleka
- 2 ks żółtka
Beza
- 4 ks białka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ciasto na spód: wymieszaj mąkę z masłem, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Przygotuj krem migdałowy: migdały zalej wrzątkiem, obierz i zmiel. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj zmielone migdały, a potem żółtka. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
Przygotuj bezę: ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i sok z cytryny. Ubijaj, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
Ciasto rozwałkować, podzielić na 3 części i wyłożyć nim dno formy. Posmaruj spód ciasta kremem migdałowym i połóż na nim drugi arkusz ciasta.
Powtórzyć czynność.
Ułóż bezę na wierzchu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Ciasto powinno być zarumienione i chrupiące. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i podawaj.