Źródło: Youtube
Ciasto izaura
Poznaj przepis na ciasto izaura.
Składniki
Składniki na ciasto
- 4 jajka
- 1 szkło cukru
- 1 szkło mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Na krem
- 1⁄2 l mléka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g másla
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
2. W osobnej misce zmiksuj żółtka z cukrem, a następnie dodaj olej i mleko, cały czas miksując.
3. Dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj dokładnie, a następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do formy i piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
5. W tym czasie przygotuj krem. Mąkę wymieszaj z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a następnie powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a następnie dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści.
6. Upieczone ciasto pokrój na dwie części i przełóż na spód jedną z nich. Następnie nałóż krem, a na wierzch połóż drugą część ciasta.
7. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby krem się schłodził.