REKLAMA

Źródło: Youtube

Ciasto góra lodowa

Ciasto Góra Lodowa to pyszne, warstwowe ciasto z biszkoptowymi blatami, kremem śmietankowym i kruszonką. Jest to popularne ciasto w Polsce, które zachwyca swoim wyglądem i smakiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
14

Biszkopt

  • 6 jajek Dodano do
  • 200 g cukru Dodano do
  • 200 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Krem

  • ml śmietanki kremówki 36 tłuszczu Dodano do
  • 250 g serka mascarpone Dodano do
  • 100 g cukru pudru Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do

Kruszonka

  • 100 g másla Dodano do
  • zimnego Dodano do
  • 100 g mąki pszennej Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

1. Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek.

2. Krok

2. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

3. Krok

3. Dodaj cukier stopniowo, cały czas ubijając, aż powstanie gładka i sztywna masa.

4. Krok

4. Dodaj żółtka do masy białkowej i delikatnie wymieszaj.

5. Krok

5. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

6. Krok

6. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Krok

7. Piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie elastyczne pod dotykiem. Sprawdź gotowość, wkłuwając w środek ciasta patyczek - powinien wyjść suchy.

8. Krok

8. Wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

9. Krok

9. Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj zimne masło, mąkę i cukier, rozgniatając składniki palcami, aż powstanie kruszonka.

10. Krok

10. Przygotuj krem. W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno.

11. Krok

11. W drugiej misce wymieszaj ser mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj, aż powstanie gładki krem.

12. Krok

12. Przekrój ostudzony biszkopt na 3 części.

13. Krok

13. Na dolną warstwę biszkoptu nałóż połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugą warstwą biszkoptu i nałóż resztę kremu. Przykryj trzecią warstwą biszkoptu.

14. Krok

14. Posyp wierzch ciasta równomiernie przygotowaną kruszonką.

15. Krok

15. Schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby krem się dobrze schłodził i stężał.

16. Krok

16. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta świeżymi owocami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy