Źródło: FB: Najlepsze przepisy na OBIAD
Ciasto Ferrero Rocher
Składniki
- 270 g herbatników kakaowych
- 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g łuskanych orzechów laskowych
- 45 g wafelek o smaku orzechowym
- 1 Łyżka cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- 1⁄2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania
- 1 Łyżka kakao
- dodatkowo pralinki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Postaw patelnię na gazie i dodaj orzechy laskowe. Prażyć je przez kilka minut i zdjąć z ognia.
Rozłóż orzechy na bawełnianej ściereczce, pozwól im ostygnąć, zawiń je w ściereczkę i potrzyj, aby skórka zeszła.
Posiekaj je drobno.
Otworzyć puszkę z konfiturą, włożyć ją do rondelka z wodą, postawić na gazie i podgrzać, aby konfitura nabrała bardziej płynnej konsystencji.
Wlej schłodzony budyń do miski i ubijaj, aż będzie sztywny.
Następnie dodawać po trochu mascarpone i ubijać razem.
Umieść 1/3 śmietany w mniejszej misce. Dodać łyżkę cukru pudru i wymieszać do połączenia.
Drobno pokruszyć wafelek i dodać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki kajmaku i dwie łyżki likieru.
Następnie dodać połowę posiekanych orzechów laskowych. Wszystko razem wymieszać.
Dno blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki kakaowe.
Następnie rozsmarować na wierzchu krem z orzechów laskowych, dokładnie go rozprowadzić i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Dodaj drugą połowę orzechów laskowych do pozostałego kajmaku. Dobrze wymieszaj i rozprowadź na herbatnikach.
Ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Rozłóż krem z cukru pudru na wierzchu ciasta i dokładnie rozprowadź.
Posypać Ferrero Rocher z kakao i startą gorzką czekoladą.
Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.