REKLAMA

Źródło: Angelika Heine from Getty Images

Ciasto dyniowe Hokkaido

Przepis na smaczne ciasto z dynią hokkaido, która jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który można wykorzystać do przygotowania różnych potraw, ale w cieście jej smak naprawdę wyróżnia się najbardziej.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 dynia Hokkaido Dodano do
  • 250 g Zwykła mąka Dodano do
  • 150 g cukier puder Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 3 szt jajka Dodano do
  • 2 łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do
  • Czekolada do polewania Dodano do
  • Orzechy do dekoracji Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od umycia dyni hokkaido, przecięcia jej na pół, wyłuskania pestek i pokrojenia na mniejsze kawałki.

2. Krok

Następnie przygotuj suche składniki, tj. mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól.

3. Krok

Roztop masło i wymieszaj z jajkami. Następnie dodaj ugotowaną i zblendowaną dynię oraz składniki wymieszane w poprzednim kroku. Zalecam użycie blendera do zmiksowania dyni, aby zapewnić gładką konsystencję.

4. Krok

Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Osobiście polecam pozostawić ciasto na chwilę w formie do ostygnięcia, a następnie ostrożnie je wyjąć.

5. Krok

Schłodzone ciasto dyniowe skropić czekoladą i udekorować orzechami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy