Źródło: Angelika Heine from Getty Images
Ciasto dyniowe Hokkaido
Przepis na smaczne ciasto z dynią hokkaido, która jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który można wykorzystać do przygotowania różnych potraw, ale w cieście jej smak naprawdę wyróżnia się najbardziej.
Składniki
- 1 dynia Hokkaido
- 250 g Zwykła mąka
- 150 g cukier puder
- 100 g Masło
- 3 szt jajka
- 2 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- Czekolada do polewania
- Orzechy do dekoracji
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umycia dyni hokkaido, przecięcia jej na pół, wyłuskania pestek i pokrojenia na mniejsze kawałki.
Następnie przygotuj suche składniki, tj. mąkę, cukier puder, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
Roztop masło i wymieszaj z jajkami. Następnie dodaj ugotowaną i zblendowaną dynię oraz składniki wymieszane w poprzednim kroku. Zalecam użycie blendera do zmiksowania dyni, aby zapewnić gładką konsystencję.
Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Osobiście polecam pozostawić ciasto na chwilę w formie do ostygnięcia, a następnie ostrożnie je wyjąć.
Schłodzone ciasto dyniowe skropić czekoladą i udekorować orzechami.