Źródło: Pixabay
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
Ciasto drożdżowe bezglutenowe to idealny deser dla osób na diecie bezglutenowej, które nie chcą zrezygnować z ulubionych słodkości. Jest miękkie, puszyste i pachnące, pomimo braku typowej mąki pszennej.
Składniki
- 500 g mąki bezglutenowej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 3 jajka
- ćwiartka łyżeczki soli
- otarta skórka z jednej cytryny
- dodatkowo: cukier puder do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
W małym garnku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i zaczynają pracować.
W dużej misce mieszamy mąkę, sól, otartą skórkę z cytryny.
Do suchych składników dodajemy rozpuszczone masło, jajka i rozczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie ciasto przekładamy do formy na ciasto drożdżowe, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Pozostawiamy na 15 minut, aby ciasto ponownie urosło.
Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-35 minut, aż będzie złociste. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.