Ciasto czekoladowe z truskawkami
Smaczny truskawkowo-czekoladowy torcik, idealny na imprezę lub po prostu dla przyjemności.
Składniki
Narzędzia
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 250 g Cukier
- 1 Łyżka Tekstu w proszku
- 1 Łyżka Holenderskie kakao
- 100 g Tłuszcz
- 4 szt jajka
Czekoladowy nadziewanie:
- 200 g Ciemnej gorącej czekolady
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana do ubijania
- 15 g Cukier
- szczypta soli
Inne:
- Dżem truskawkowy
- truskawki
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia, podczas gdy będziesz mieszać suche składniki.
Do suchych składników wlej rozpuszczone masło z jajkami i dobrze wszystko razem wymieszaj.
Tak przygotowane czekoladowe ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około 40 minut.
Po upieczeniu go pozostawiamy go na chwilę do ostygnięcia i przecinamy na 2 części.
W międzyczasie przygotowujemy krem czekoladowy. Do małego rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy sól i cukier. Podgrzewamy ją, ale nie gotujemy.
Następnie wrzucamy do niej połamaną czekoladę i pozostawiamy ją do rozpuszczenia. Mieszamy i zostawiamy na chwilę do zastygnięcia.
Następnie wymieszaj tę czekoladową ganache z mascarpone, a powstanie puszysty krem.
Smarujemy korpus dżemem truskawkowym i smarujemy przygotowanym kremem.
Kilka truskawek myjemy i kroimy. Układamy je na kremie i kładziemy na nich drugie ciasto.
Na wierzch tortu również nakładamy krem.
Na końcu polewamy tort rozpuszczoną czekoladą i ozdabiamy truskawkami.
Pozostawimy ją w lodówce, aby dobrze stężała.