Źródło: Basilios1 for Getty images
Ciastka florentynki Ciastka migdałowe
To tradycyjne włoskie ciastko jest ulubionym ciastkiem mojej rodziny i przyjaciół, a ja piekę te pyszne smakołyki co roku w okresie Bożego Narodzenia. Idealne połączenie chrupiących migdałów, słodkiego karmelu i gorzkiej czekolady sprawia, że tym ciasteczkom nie można się oprzeć!
Składniki
- 50 Gram masło
- 3 Łyżka stołowa cukier
- 3 Łyżka stołowa Miód
- 150 Gram Obrane migdały, grubo posiekane
- 1 Łyżka stołowa mąka samozbrylająca
- Starta skórka z nieprzetworzonej cytryny
- 150 Gram Ciemna czekolada
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby upiec oryginalne ciasteczka florenckie, najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
Roztop masło, cukier i miód na patelni. Stale mieszaj, aby zapobiec przypaleniu się mieszanki. Z doświadczenia wiemy, że cukier szybko się karmelizuje i robi się bardzo gorący, więc należy zachować ostrożność podczas obchodzenia się z nim!
Gdy mieszanina się rozpuści, dodaj posiekane migdały, mąkę i startą skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.
Za pomocą łyżeczki nałóż małe kopce ciasta na papier do pieczenia. Upewnij się, że pozostawiłeś wystarczająco dużo miejsca między kopcami, ponieważ rozłożą się one podczas pieczenia.
Piec ciastka w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, aż będą złotobrązowe. Mogą się bardzo szybko przypalić, więc miej na nie oko!
Podczas gdy ciastka Florentine stygną, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurz spód ostudzonych herbatników w roztopionej czekoladzie i umieść na drucianej podstawce, aż czekolada zastygnie.