:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/ClvNE5xsjEASy_O9kG8J/0042437d92058d7b14c71154acce84.jpeg)
Źródło: Tatiana Volgutova from Getty Images
Ciasteczka owsiane bez mąki
Te ciasteczka owsiane bez mąki to mój ulubiony przepis, który dostosowałam do własnych potrzeb. Ciasteczka świetnie nadają się na zdrową przekąskę i nie zawierają zwykłej mąki.
Składniki
- 2 kubki Płatki owsiane
- 3 kawałek dojrzałe banany
- 1⁄2 kubek posiekane orzechy
- 1⁄2 łyżki Cynamon
- 1⁄4 łyżki Sole
- 1⁄4 kubek Miód
- 1⁄4 kubek Olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby używać przygotowanej blachy do pieczenia, aby ciastka się nie przypaliły.
Umieść płatki owsiane w misce. Tutaj polecam użyć drobnych płatków owsianych, które nadadzą ciasteczkom lepszą teksturę.
Dodaj posiekane orzechy, cynamon, sól, miód i olej i dokładnie wymieszaj.
Rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy. Nie bój się użyć naprawdę dojrzałych bananów - im dojrzalsze banany, tym słodsze ciasteczka.
Wszystko dokładnie wymieszać, aby połączyć składniki i uformować ciasto.
Podziel ciasto na blasze do pieczenia na 15 części i uformuj ciasteczka. Zazwyczaj używam w tym celu łyżki do lodów, aby ciasteczka miały ten sam rozmiar.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na kilka minut na blasze do pieczenia, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.