REKLAMA

Źródło: Tatiana Volgutova from Getty Images

Ciasteczka owsiane bez mąki

Te ciasteczka owsiane bez mąki to mój ulubiony przepis, który dostosowałam do własnych potrzeb. Ciasteczka świetnie nadają się na zdrową przekąskę i nie zawierają zwykłej mąki.

REKLAMA

Składniki

porcje
15
  • 2 kubki Płatki owsiane Dodano do
  • 3 kawałek dojrzałe banany Dodano do
  • 12 kubek posiekane orzechy Dodano do
  • 12 łyżki Cynamon Dodano do
  • 14 łyżki Sole Dodano do
  • 14 kubek Miód Dodano do
  • 14 kubek Olej roślinny Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Bardzo ważne jest, aby używać przygotowanej blachy do pieczenia, aby ciastka się nie przypaliły.

2. Krok

Umieść płatki owsiane w misce. Tutaj polecam użyć drobnych płatków owsianych, które nadadzą ciasteczkom lepszą teksturę.

3. Krok

Dodaj posiekane orzechy, cynamon, sól, miód i olej i dokładnie wymieszaj.

4. Krok

Rozgnieć banany widelcem i dodaj do masy. Nie bój się użyć naprawdę dojrzałych bananów - im dojrzalsze banany, tym słodsze ciasteczka.

5. Krok

Wszystko dokładnie wymieszać, aby połączyć składniki i uformować ciasto.

6. Krok

Podziel ciasto na blasze do pieczenia na 15 części i uformuj ciasteczka. Zazwyczaj używam w tym celu łyżki do lodów, aby ciasteczka miały ten sam rozmiar.

7. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je na kilka minut na blasze do pieczenia, a następnie przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy