REKLAMA

Źródło: Mythja from Canva

Ciasteczka Linzer

Fantastyczne i tradycyjne w naszym kraju ciastka linzer, sklejone dżemem.

REKLAMA

Składniki

porcje
60
  • 370 g Zwykła mąka Dodano do
  • 130 g cukier puder Dodano do
  • 250 g Masło Dodano do
  • 2 kawałek żółtka Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Skórka z cytryny Dodano do
  • 200 g Dżem do nadzienia Dodano do
REKLAMA

Procedura

240 min.
1. Krok

W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zrób dołek w środku mieszanki mąki i umieść w nim pokrojone masło, żółtka i skórkę z cytryny.

2. Krok

Szybko zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zalecam, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, aby masło nie nagrzało się zbyt mocno i ciasto się nie kleiło. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.

3. Krok

Rozwałkuj schłodzone ciasto na arkusz o grubości około 3 mm. Podsypać lekko mąką, aby zapobiec przywieraniu do maty lub wałka. Za pomocą foremki do ciastek wyciąć spód i górę ciastek.

4. Krok

Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 6-8 minut.

5. Krok

Upieczone i ostudzone podpłomyki posmarować dżemem i połączyć.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy