Źródło: Mythja from Canva
Ciasteczka Linzer
Fantastyczne i tradycyjne w naszym kraju ciastka linzer, sklejone dżemem.
Składniki
- 370 g Zwykła mąka
- 130 g cukier puder
- 250 g Masło
- 2 kawałek żółtka
- szczypta soli
- Skórka z cytryny
- 200 g Dżem do nadzienia
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Zrób dołek w środku mieszanki mąki i umieść w nim pokrojone masło, żółtka i skórkę z cytryny.
Szybko zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Zalecam, aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo, aby masło nie nagrzało się zbyt mocno i ciasto się nie kleiło. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na arkusz o grubości około 3 mm. Podsypać lekko mąką, aby zapobiec przywieraniu do maty lub wałka. Za pomocą foremki do ciastek wyciąć spód i górę ciastek.
Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez około 6-8 minut.
Upieczone i ostudzone podpłomyki posmarować dżemem i połączyć.